Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Имам ли права в Twitter?

Автор:
Имам ли права в Twitter?

В днешно време почти всеки от нас използва ежедневно една от множеството социални мрежи, чиято роля продължава да нараства. Изборът е голям – Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, etc. са все платформи, насърчаващи някаква форма на комуникация между потребителите си. Една от най-големите е именно Twitter (Туитър), която е особено популярна в САЩ и Великобритания (наскоро от Белия дом заявиха, че публикациите на президента Тръмп се считат за официална кореспонденция и даже ще се съхраняват в държавния архив), но постепенно навлиза и в континентална Европа.  Обикновено, когато се регистрирам в подобни платформи, не се замислям за правните последици, които могат да възникнат. С цел да избегна възможни бъдещи недоразумения е хубаво да съм наясно какви са правата ми като потребител и как са уредени въпросите със съдържанието, което качвам в сайта.

Влизане в Матрицата

Както всички сайтове с голям брой посетители и потребители, Twitter има своите общи условия, с които аз се съгласявам при регистрацията си. Заедно с тях се съгласявам да спазвам правилата на Twitter и да предоставя всички права и данни, описани в общите условия. Важно е да знам, че дори да нямам регистриран профил, стига да посетя сайта (например от любопитство), без да се съгласявам изрично, се считам за потребител и съответно предоставям определени данни на системата. Това най-често става чрез т.нар. “бисквитки” (cookies), чрез които уеб сайтовете складират информация, свързана с тяхното използване.

Регистрирам се – какво следва?

В общи линии с приемането на общите условия се съгласявам да предоставям голяма част от своите лични данни и свързана с тях информация, както на платформата, така и на трети лица. На първо място всяко съдържание, което бъде споделено на сайта, може да бъде използвано, копирано, преработвано, разпространявано и т.н. без изричното ми съгласие и без право на обезщетение от Twitter или от трети лица. Ако например направя спираща дъха снимка на красив залез и във въодушевлението си я кача веднага в сайта, няма да мога да искам компенсация от никого, ако след 3 месеца я видя на корицата на някое списание.

На следващо място се съгласявам да се въздържам от редица действия, сред които са качването и пропагандирането на материали с открито сексуално, дискриминиращо, расистко, ксенофобско и насилствено съдържание. В случай че не се съобразя с това изискване, профилът ми ще бъде блокиран, а съдържанието – ми изтрито.

Ами личните ми данни?

Twitter може да събира, използва и споделя различни видове информация, свързани с мен и с устройството, което използвам. Това е най-често информация относно:

  • моето име, имейл, телефонен номер и парола;
  • контактите от телефона ми, ако съм синхронизирал профила си;
  • съобщенията, изпращани в Direct Messages (чата);
  • местоположението ми (може да съм я предоставил сам, но може и да е събрана механично, например чрез данни от GPS системата на телефона ми);
  • технически данни, например за устройството, което ползвам, уеб браузъра, IP адреса ми, операционната система (такива данни могат да се събират от Twitter, дори да съм само посетител на сайта, без да имам регистриран профил);
  • моите tweet-ове, хората, които съм “последвал”, както и цялата информация за профила ми (име, дата на раждане, снимки, видеа и т.н.).

NB! Тази информация се събира и използва от Twitter най-вече с цел да се персонализира съдържанието, насочено към мен на сайта (например ако често публикувам съдържание свързано със спортни събития или с определен отбор, сайтът ще филтрира рекламите, насочени към мен, така че да предлагат продукти, които да отговарят на интересите ми, да кажем различни спортни стоки). Именно рекламодателите, компании, занимаващи се с онлайн маркетинг проучвания, уеб търсачки като Google и Бинг, са основните ползватели на тази информация.

Макар Twitter да има достъп до пълния набор от информация, тя се предоставя на описаните субекти във вид, предназначен да обслужва техните цели, и така, че да предоврати да бъда идентифициран самостоятелно. Нещо повече, ако някой разпространи мои лични данни (например адреса или телефонния ми номер) в Twitter по някакъв начин, имам право да искам публикацията да бъде свалена.

Какво и как мога да защитя?

Защитата включва както личните ми (закрила на личните ми данни, предпазване от неподходящо съдържание), така и имуществените ми интереси (например права върху интелектуална собственост). Мога да се информирам за подаването на сигнал за неподходящо съдържание от тук. Това включва използването на такова съдържание на профилната ми снимка, за излъчването на видео или на заглавната ми снимка.

В случай че са се засегнати права върху интелектуална собственост или търговска марка, отново трябва да подам сигнал до администраторите на сайта и при успешно разглеждане на случая съдържанието ще бъде свалено. Все пак трябва да знам, че нямам право да искам компенсация за това, че то е било публикувано, тъй като Twitter не носи отговорност за действията на своите потребители и не гарантира за автентичността на информацията, която се разпространява в платформата.

Аналогично е положението, ако се натъкна на порнографски материал – подавам сигнал и той бива свален.

Важно! Twitter предлага различни общи условия в зависимост от това дали потребителите живеятв САЩ, или в Европейския съюз. Последица от това е, че има две търговски дружества, които представляват интересите на платформата – съответно регистрирани в САЩ и Ирландия. Това е важно, защото ако имам някакви претенции, трябва да ги отнеса към дружеството съобразно това кои общи условия съм приел.

Изтриване на профила 

Мога да изтрия профила си (наричано още деактивиране) по всяко време, стига да пожелая. Информацията за профила ми се пази на сайта в продължение на 18 месеца. В рамките на 30 дни след деактивацията  мога да го активирам наново, ако реша. Профилът ми съществува единственото в системата на сайта и не е видим за останалите потребители. За сметка на това обаче е възможно съдържание, което съм публикувал, да остане видимо и след деактивацията. След изтичане на 18-те месеца Twitter изтрива данните за профила ми от своите системи. Всички данни, които са били предоставени на трети лица (например рекламодатели), обаче се запазват. Това включва също и уеб търсачките като Google и Bing, които ще запазят информацията получена от Twitter преди деактивацията

NB! Използваните препратки са на английски език, тъй като към момента няма наличен превод на български език.

 

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Атанас Григоров

Атанас Григоров

автор

Едно от най-важните неща за Атанас е стремежът винаги да се развива и подобрява. Смята, че това трябва да става както във физически, така и в духовен план – затова обича еднакво да спортува, да чете, както и да спи, когато е капнал от умора, или да излезе на питие с приятели. Правото позволява на човек да развива способността, която го отличава от другите биологични видове – да разсъждава, затова и представлява интерес за Атанас. Завършил е специалност “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”.

Свързани статии