Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Гласуване на балотаж – какво трябва да знам?

Автор:
Гласуване на балотаж – какво трябва да знам?

Изборният ден мина и резултатите вече са ми известни. Оказва се, че отново ще има избори и ще трябва да гласувам пак, но този път ще избирам между двете кандидатури събрали най-много гласове от първите избори. Защо се получава така?

Какво представлява балотажът?

Когато се произвеждат редовни мажоритарни избори (за президент и вицепрезидент или кмет), който събере повече от половината действителни гласове на повече от половината избиратели с право на глас, печели изборите. С други думи, когато някои от претендентите получат повече от 50% от вота на всички избиратели, тогава не се правят нови избори.

Но ако не се съберат повече от половината гласове, двамата кандидати (двойките кандидати) с най-голям брой получени действителни гласове участват в нов избор, който се провежда 7 дни след редовните избори. Тези втори избори наричаме балотаж. През този втори тур вече ще избирам в бюлетината само между две имена (най-често), въпреки че в изборната бюлетина ще фигурира и трета възможност, а именно “Не подкрепям никого”. Балотажът се провежда не по-късно от 7 дни от датата на първия тур в неработен ден.

Как се определят кандидатите на балотажа?

Ако в изборите са били регистрирани повече от двама кандидати и никой не е избран, на втория тур могат да участват само първите двама или първите две двойки, получили най-много от действителните гласове. Ако трима или повече кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур. Ако един кандидат е получил най-много гласове, а след него се нареждат двама или повече кандидати с равен брой гласове, отново всички се допускат за участие на втория тур. Изборите на този тур печели кандидатът, който е получил най-много действителни гласове.

Особени случаи:

 • Ако между двама кандидати за кмет обаче отново се получи равен брой гласове, то тогава пак няма избран такъв и президентът по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за кмет. Това се прави и когато между двата тура единият кандидат почине.
 • Когато се избира президент и вицепрезидент, ако опцията “Не подкрепям никого” събере най-много гласове, изборът все пак се свежда до кандидатската двойка, събрали най-много валидни гласове. Ако между двата избора кандидат за президент или вицепрезидент от едната листа почине или се разболее тежко, ЦИК отлага избора и насрочва нов избор не по-късно от 14 дни от датата на отложения такъв. В срок до 3 дни от датата на решението на ЦИК съответната партия или инициативен комитет може да регистрира нов кандидат.

Има и трета възможност, при която единият от допуснатите кандидати до втория тур решава да се откаже от изборите в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур. Тогава на втория тур участва следващият кандидат, получил най-много действителни гласове.

Как протича гласуването?

Балотажът протича по същия начин, по който са протекли първите избори седмица по-рано. Гласуването става в специална кабина. Член на комисията ми дава и подпечатва на определеното място изборната бюлетина пред мен. Тогава влизам в кабината сам и трябва да отбележа със знак “Х” или “V” изборът, който съм направил, с химикал пишещ със син цвят. Тук трябва да внимавам да не правя излишни знаци и други отметки, които биха направили бюлетината ми невалидна. Когато отбележа избора си по указания образец, сгъвам бюлетината така, че да не се вижда означението, което съм сложил, и излизам от кабината.

Внимание! Преди да сложи втория печат, членът на комисията трябва да свери дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие да подпечата повторно бюлетината с печата на комисията. Тогава той откъсва отрязъка с номера от бюлетината и чак след това сам я пускам в кутията.

Важно! Ако навърша 18 години между двата тура, то тогава аз бивам вписан в избирателните списъци и ще мога да гласувам на втория тур.

Обявяване на резултатите от изборите

Резултатите от изборите за президент и вицепрезидент  се обявяват веднага след тяхното определяне, но не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен. Окончателните резултати се обнародват в “Държавен вестник” не по-късно от 7 дни след изборния ден.

Резултатите от изборите за кмет се обявяват от Общинската избирателна комисия, която издава удостоверения на избраните кметове.

 • Източници

  Конституция на Република България:

  чл. 93, ал. 3 – относно изборът на президент и вицепрезидент;

  чл. 93, ал. 4 – относно новите избори за президент и вицепрезидент с май-много гласове от първите избори.

  Изборен кодекс:

  чл. 328, ал. 1-3 – относно техническата процедура на гласуване;

  чл. 328, ал. 4 – относно валидността на бюлетината;

  чл. 342, ал. 1 и чл. 344 – относно обявяването на резултатите за президент и вицепрезидент;

  чл. 452, ал. 2 – обявяване на резултатите за кмет;

  чл. 452, ал. 4 – относно втори тур на изборите за кмет;

  чл. 452, ал. 5 – относно броя на кандидатите за кмет на втори тур;

  чл. 452, ал. 6 – относно насрочването на нови избори ако и при втория тур не се избере кмет;

  чл. 452, ал. 7 – относно насрочване на нови избори при смърт на кандидат за кмет между двата тура на изборите;

  чл. 452, ал.8 – относно отказът на някой от кандидатите за кмет от битката за втория тур.

  Приложение № 2 към чл. 312, т. 4 – относно изборът за президент при нов избор по чл. 93, ал. 4 КРБ

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Радостина Бръмбарова

Радостина Бръмбарова

автор

Казвам се Радостина и съм от град Пловдив. Уча в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и съм в 4-ти курс, специалност “Право”. Извън университета съм доста социално ангажиран човек и гледам се включвам в инициативи, които са полезни, както за студентите, така и за всички останали. Именно поради тази причина реших, че искам да стана част от екипа на Pravatami, за да мога да допринасям със знанията си за разкодирането на законите и по този начин да помагам за информираността на хората за правата и задълженията им.

Свързани статии