Правата и задълженията ми като велосипедист на пътя

Карам си велосипеда по улицата и слушам нова песен по радиото. От нищото обаче полицай вдига палката си и ме спира. Той твърди, че съм в нарушение на много от правилата за движение по пътищата. В този момент се замислям, че наистина не знам всички правила, засягащи велосипедистите.Според полицая, щом карам пътно превозно средство с две колела и то се движи благодарение на моите усилия, то това означава, че съм участник в движението на пътя и мога да бъда глобяван, ако не отговарям на законовите условия.

Правата ми като велосипедист на пътя

Макар да съм велосипедист, законът ме счита и за пешеходец, в случай че просто бутам колелото си. Тоест в такива ситуации се ползвам от правата на пешеходците на пътя, а повече за тях мога да намеря в pravatami.bg. Добре е да знам още, че:

Задълженията ми като велосипедист на пътя

За да мога да се движа по пътя, без да бъда глобяван, трябва да имам изправни:

  1. Спирачки.
  2. Звънец и да няма друг звуков сигнал. Това означава, че всички тромби и вувузели, които обичам да си слагам на колелото, всъщност са забранени.
  3. Фар за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, като ми е позволено да си сложа и устройство за излъчване на червена светлина в задната част на колелото.
  4. Трябва да имам бели и жълти светлоотразяващи ленти отстрани на колелото ми.

Правилата на пътя, без които не могаВажно е да знам, че винаги, когато съм на пътя, трябва да спазвам следните правила:

  1. Длъжен съм да ползвам светлоотразителна жилетка при управление на велосипеда ми извън населени места, както и при мъгла или в тъмната част на денонощието.
  2. Да се движа възможно най–близо до дясната граница на платното за движение.
  3. Забранено ми е да се движа успоредно до друг велосипед.
  4. Забранено ми е да карам, без да държа кормилото или пък да освобождавам педалите. Май ще трябва да оставя тези каскади на професионалистите.
  5. Забранено ми е да се движа в непосредствена близост до друго превозно средство или пък да се държа за него.
  6. Нямам правото да превозвам на велосипеда, каквито и да било опасни предмети, които могат, освен моето здраве, да застрашат това и на останалите участници в движението.
  7. Забранено ми е да карам велосипеда на места, които са предназначени само за пешеходци. В противен случай има реална опасност както за пешеходците, така и за мен.
  8. Извън населените места, където няма банкет или тротоар, а трябва да бутам велосипеда, да се движа по платното за движение, като се придържам възможно най-близо до дясната му граница.
  9. Друго нещо от изключителна важност, което трябва да знам е, че в която и държава от Европейския съюз да се намирам, ми е забранено да карам велосипеда по автомагистрала.

Важно! Тези, които обичат организираните карания в колона по пътя, е важно да знаят, че им е забранено движението в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Какво още трябва “да имам на ум”, когато съм на велосипеда?

Строго е забранено да се движа в пътната лента на превозните средства за обществен превоз (тролеи, трамваи и т.н.);Не бива да забравям значението на тези знаци:

1

“Забранено е влизането на велосипеди”

2

“Път само за велосипедисти"

3

“Път само за пешеходци и велосипедисти”Не бива да забравям и тези правила, които важат за всички участници в движението. Когато има несъответствие:

Нося ли отговорност като участник в движението?

Да, велосипедистите носят отговорност като участници в движението! Когато излизам на пътя с неизправен велосипед трябва да съзнавам, че застрашавам собствената си безопасност, но и тази на останалите. Мога да бъда наказан с глоба от 10 лв., ако карам без светлоотразителна жилетка извън населено място, след стъмване или при намалена видимост (при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни). Ако ме хванат да нарушавам останалите правила за движение, ме грози глоба от 20 лв. Забранено ми е също да карам велосипед в пияно състояние, както и ако съм приел наркотични вещества или техни аналози.Няколко ценни съвета, които мога да дам като велосипедист на финала.

Правото е в съавторство с Пенка Попова.[toggles][toggle title="Източници"]

чл. 7 ЗДвП - относно общите правила за движение;чл. 15, ал. 5 ЗДвП - относно това, къде да се движа при липса на пътна лента за велосипедисти;чл. 15, ал. 6 ЗДвП - относно забраната да се движа в пътната лента на превозните средства за обществен превоз;чл. 32 ЗДвП - относно подаването на сигнал с ръка;чл. 47, ал. 3, чл. 51, ал. 2 ЗДвП - относно пътните знаци;чл. 79, т. 1 – 4 ЗДвП – относно изискванията, на които трябва да отговарят велосипедите;чл. 80, т. 1 ЗДвП – относно случаите, когато трябва да се носи светлоотразителна жилетка от велосипедиста;чл. 80, т. 2 ЗДвП –относно мястото мястото на велосипедиста на платното за движение;чл. 81, т. 1 ЗДвП – относно забраната за успоредно движение до друг велосипед на пътя;чл. 81, т. 2 ЗДвП – относно забраната за каране без държане на кормилото;чл. 81, т. 3 ЗДвП – относно забраната за велосипедиста да се движи в непосредствена близост до друго ППС;чл. 81, т. 4 ЗДвП – относно забраната да се пренасят опасни предмети;чл. 81, т. 5 ЗДвП – относно забраната на велосипедиста да кара на места, обозначени само за пешеходци;чл. 82 ЗДвП – относно задълженията на професионални велосипедисти, които правят тренировка на пътя;чл. 98, ал. 1, т. 5 ЗДвП - относно забраната за спиране или паркиране на велосипедна пътека;чл. 107, т. 2 ЗДвП - относно понятието за пешеходец;чл. 110 ЗДвП – относно задължението на велосипедиста да бута колелото по най – дясната граница на платното, когато няма тротоар в извън населено място;чл. 183, ал. 1, т. 5 и чл. 184, ал. 3 ЗДвП - относно административната отговорност на велосипедистите. Правилник за прилагане на Закона за движението по пътищата (ППЗДвП): 1, т. 41, б. “б” ППЗДвП - относно понятието за пешеходец;чл. 101, ал. 1, т. 5 ППЗДвП - относно забраната за спиране или паркиране на велосипедна пътека;чл. 121 ППЗДвП – относно забраната на велосипедисти да карат по автомагистралите;чл.47 - относно пътни знаци, въвеждащи забрана;чл.51 - относно пътни знаци със задължително предписание; чл. 64, т.4 - относно велосипедна пътека.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Николай

Стоянов

19.6.2017

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си