Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Правата ми в гората

Автор:
Правата ми в гората

Лято е! Хайде да отидем на разходка в гората, да поскитаме из някоя местност непозната и да си отдъхнем сред природата. Но преди да тръгна за където и да е, трябва да съм добре екипиран – с “информация” за това какви са правата ми в гората.

Достъп до горските територии

Достъпът ми като турист до горските територии и паркове е свободен и безплатен, забранено е поставянето на ограждения на горските имоти, което води до ограничаване на свободното придвижване през тях. Тоест дори частните собственици на гори не могат да заграждат терените си.

Важно! Когато се разхождам в гората, съгласно закона аз го правя по собствена воля, на собствен риск. Органите, които стопанисват горите не носят отговорност за мен – ако се изгубя, претърпя злополука или понеса имуществени вреди, ако не съм спазвал правилата за безопасност.

Затова добре е да спазвам указанията и да се движа по обозначените туристически пътеки, съответно когато съм с лека кола – по регламентираните горски пътища, а не да се изкушавам да прокарвам нови пътеки. Който го е страх от мечка, не ходи в гората, но аз не съм готов за такава среща, затова винаги спазвам маркировката.

Важно! Не бива да забравям, че в гората също има правила за движение.

Свободно мога да се придвижвам пеша или с велосипед. Когато управлявам МПС, мотор или ATV, мога да се движа само по изградените горски пътища и обозначените трасета, а не по пътеките за туристи, унищожавайки природата. Решението за изграждането им се взема от съответната регионална дирекция по горите.

Ето няколко идеи как да си прекарам приятно там правомерно

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Свързани статии