Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Как да стана планински спасител?

Автор:
Как да стана планински спасител?

Целогодишно през свободното си време все повече предпочитам да ходя в  планината (повече за правата ми в планинанта ще науча тук). Планинските преходи и екопътеки, колоезденето, покоряването на върхове, карането на ски и сноуборд са любими мои занимания. Безопасно ли е обаче в планината? Много често се случва планинарите да се изгубят, пострадат или изпаднат в беда. Кои са хората, които могат да се погрижат за изпадналите туристи в беда? Как да стана планински спасител и помагам на хората в нужда?

Кои са планинските спасители?

Планинските спасители работят изцяло на доброволен принцип. Те непрекъснато помагат на хората и  спасяват човешки животи. Отдавайки силите и времето си, спасителите  са изключително полезни на обществото. Благодарение на тях планините се превръщат в по-безопасно място за туристите.

Планинска спасителна служба

Планинската спасителна служба /ПСС/ е специализирана и доброволна организация към Българския Червен кръст (БЧК), която извършва дейността по планинско спасяване, организира и провежда курсове за подготовка, квалификация и преквалификация на планинските спасители.

ПСС оказва помощ на пострадали при нещастни случаи в планините, като разполага с екипи от планински отряди, спасители и лекари – доброволци от цялата страна. Организира курсове и обучения за планински спасители, спасители на ски писти и други специалисти по планинско спасяване. Обученията се извършват от правоспособни инструктури от Учебния център към ПСС. 

Поддръжката на денонощните спасителни постове в планините определено изисква специални умения и организация. За да се присъединя към Планинската спасителна служба трябва да премина специално обучение.

В какво се състои подготовката на планинските спасители?

За да стана планински спасител, трябва да премина 2-годишно обучение. След като го завърша успешно ще придобия специализирани умения за:

 • оказване на медицинска помощ;
 • техника и тактика на планинско спасяване;
 • начини за подготовка, ориентиране, комуникация, транспортиране и други дейности.

Трябва да премина през квалификационен курс за скално и въздушно спасяване, лавинна безопасност,  преминаване през труднопроходими планински терени, обучение на спасителни кучета.

На какви критерии трябва да отговарям, за да стана планински спасител?

За да кандидаствам за планински спасител, трябва да отговарям на следните условия:

 • да съм навършил 20 години;
 • да съм в отлично психическо и физическо здраве;
 • да се занимавам активно със спортно-техническа и алпийска дейност;
 • да владея ски техника на ниво клас “С”.

Какви документи трябва да подготвя?

 • Молба за участие.
 • Автобиография.
 • Медицинско свидетелство за постъпване на работа.
 • Писмена препоръка от двама планински спасители – членове на ПСС.
 • Документ за завършено образование.

Когато получа одобрение от ръководството на ПСС, следва да изкарам курс за стажант – планински спасител. Преди да  започна курса е небходимо да издържа тестове по различни планински познания и умения, както и да премина през практически изпит за ски-техника.

Курсът за  стажант – планински спасител  се състои от два етапа – летен и зимен, всеки от който е с продължителност от 7 дни. За всеки профил трябва да издържа изпит и след като го премина успешно ще стана стажант – планински спасител.

Като стажант – планински спасител ще ми се предостави възможност да изкарам няколко месеца практически стаж  в планинските отряди на ПСС. След това трябва да завърша курс за планински спасители – зимен профил и летен профил. След успешното ми завършване и на двата профила и при издържани теоретични и практически изпити ще получа званието планински спасител. Това ми дава правото да бъда член на ПСС, да работя в планинските отряди, както и да стана ски-спасител в планинските курорти.

Ето че научих как да стана планински спасител. Ако искам да бъда планински водач пък, мога да погледна тук.

 • Източници

  Закон за Българския Червен кръст (ЗБЧК):

  чл. 4, ал. 1, т. 2, буква “д” – относно дейността на БЧК.

  Устав на Българския Червен кръст (Устав на БЧК):

  т. 5 – относно принцип на доброволност;

  чл. 6, т. 11 – относно предмет на дейност на БЧК;

  чл. 6, т. 14 – относно предмет на дейност на БЧК;

  чл. 32. ал. 1 – отностно предмет на дейност на ПСС;

  чл. 35, ал. 1 – относно дейността на ПСС;

  чл. 35, ал. 2 – относно дейността на ПСС.

  Официален сайт на Планинска спасителна служба: https://www.pss-bg.bg/

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Боянка Рахнева

Боянка Рахнева

автор

Боянка е завършила юридическото си образование във ВТУ „Св. св. Кирил й Методий”. Проявява по-значителен интерес в областта на гражданскоправните науки. За нея е важно непрекъснато да развива своите теоритични и практически знания.
Смята, че гражданските интереси трябва да се защитават. Приема присъединяването си към екипа на Pravatami.bg като мисия, в която допринася за правното обогатяване на обществото. Подкрепя поднасянето на правна информация от всякакво естество, написана на разбираем език и достъпна за всички, като принос към развитието на обществеността!

Свързани статии