Регистрация на НПО в обществена полза (ЮЛНЦ в обществена полза)

Освен НПО в частна полза, мога да регистрирам и такова в обществена полза. Процедурата по регистрацията считано от 01.01.2018 г. е уредена в Закон за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Как да учредя ЮЛНЦ в обществена полза?

При регистрацията на такава организация от най-голямо значение е извършваната от нея дейност. Тя трябва да бъде:

В по-голямата си част регистрацията на ЮЛНЦ за общественополезна дейност следва стъпките на регистрацията на ЮЛНЦ в частна полза. Основната разлика е, че броят на лицата, които искат да учредят такава организация, е по-голям отколкото при регистрация на НПО в частна полза. И така, Сдружение в обществена полза се учредява от минимум 7 дееспособни (здрави, навършили 18 г.) физически лица или от 3 юридически лица (напр. 3 фирми).

Към заявлението за вписване в регистъра на ЮЛНЦ се прилагат следните документи:

Върховните органи на ЮЛНЦ в обществена полза също са различни от тези на организацията в частна полза. Те са колективен върховен орган и управителен орган. Друга разлика с ЮЛНЦ в частна полза е, че ЮЛНЦ за общественополезна дейност са длъжни да заявят за обявяване в Регистъра на ЮЛНЦ годишния си доклад за дейността и финансовия си отчет до 30 юни на годината, следваща годината, за която се отнасят.NB! Трябва да внимавам, защото ако не спазя това си задължение 2 поредни години, от Агенция по вписванията ще впишат служебно, че ЮЛНЦ е „с временно спрян статут в обществена полза"! Преди това все пак ще ме уведомят за предстоящите мерки и ще имам на разположение още 1 месец, за да направя кавкото трябва. Ако обаче системно не спазвам тези изисквания, това ще доведе до прекратяване на ЮЛНЦ за общественополезна дейност. Още нещо важно: ЮЛНЦ в обществена полза имат право на преференции в определени области.

И така вече имам регистрирано ЮЛНЦ за общественополезна дейност!

Ако възникнат нови обстоятелства след регистрацията, имам 1 месец от възникването им, за да ги заявя за вписване в Регистъра на ЮЛНЦ.NB! ЮЛНЦ в частна полза може да се преобразува в организация, осъществяваща обществено полезна дейност.Обратното обаче не е позволено от закона! NB! Ако вече съм имам регистрирано ЮЛНЦ за общественополесна дейност преди промяната от 01.01.2018 г., трябва да го пререгистрирам в срок до 31 декември 2020 г., като за целта подам заявление до Регистъра на ЮЛНЦ. Пререгистрацията е напълно безплатна и не се дължи държавна такса. Служебно се издава удостоверение за актуално състояние от съда, регистрирал ЮЛНЦ, което се изпраща към Агенция по вписванията. Запазвам наименованието си, както и кода си по Булстат, който вече се нарича идентификационен код, Ако желая, мога да заявя за вписване и нови обстоятелства относно ЮЛНЦ, за тях обаче ще дължа държавна такса. Повече за това как да пререгистрирам НПО-то си, мога да прочета тук.Виж как можеш да регистрираш НПО, бързо и лесно. Без бюрокрация. [toggles][toggle title=Източници]Закон за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ):чл. 18, ал. 5, ЗЮЛНЦ - относно заявяване на промени в Регистъра на ЮЛНЦчл. 19, ал. 2, ЗЮЛНЦ - относно броя на учредителите на ЮЛНЦ в обществена ползачл. 38, ал. 1, ЗЮЛНЦ - относно извършваната общественополезна дейностчл. 39, ал. 1, ЗЮЛНЦ - относно върховните органи на ЮЛНЦ с общественополезна дейностчл. 40, ал. 3, ЗЮЛНЦ - относно задължението за обявяване на годишния финансов отчет и годишния доклад за дейността на ЮЛНЦчл. 42, ЗЮЛНЦ - относно преобразуването на ЮЛНЦчл. 44, ЗЮЛНЦ - относно временното спиране на статут в обществена ползаПреходни и заключителни разпоредби към Закон за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска целпар. 25 - относно пререгистрацията на ЮЛНЦНаредба за водене, съхраняване и достъп то ТР и регистъра на ЮЛНЦ:Чл. 33п, ал. 2 - относно регистрацията на ЮЛНЦ[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Милена

Горанова

25.1.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си