Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Правата ми като артист-изпълнител

Автор:
Правата ми като артист-изпълнител

Аз съм артист по професия или това е моето хоби. От момента на изпълнението ми за мен възникват определени права, свързани с това изпълнение, които законът защитава. Какво трябва да знам за тях?

Кога попадам в категорията артист-изпълнител?

Артист изпълнител съм, когато професионално или не се занимавам с една от следните дейности: представям, пея, свиря, танцувам, рецитирам, играя, режисирам, дирижирам, коментирам, озвучавам роли или изпълнявам по друг начин произведение, цирков или вариететен номер, номер с кукли или фолклорна творба. Тоест, когато съм актьор, певец, инструменталист, танцьор, балетист, рецитатор, режисьор, диригент, коментатор, илюзионист, цирков артист, кукловод.

Какви са правата ми като артист-изпълнител и как да ги упражня?

Най-общо правата ми биха могли да бъдат разделени на две големи групи в зависимост от това дали ми носят доход или не:

Неимуществените права са тези, които не са свързани с непосредственото реализиране на някаква имотна облага от моя страна. Основните са:

  • правото ми на име – то ми осигурява възможността да изисквам моето име да бъде посочвано, съобщавано или огласявано по друг начин при използване на моето изпълнение, съответно запис или програма. Например да се споменава всеки път, когато излъчват изпълнението ми по радиото. Така за всички става ясно, че именно аз съм този, който представя изпълнението. Това мое право аз не мога чрез договор да прехвърля на друго лице. 
  • право да изисквам запазване целостта и неизменяемостта на моите записани изпълнения. Така моето изпълнение ще достигне до публиката/аудиторията в първоначалния си вид, такова, каквото съм го представил. Това право аз мога да прехвърля на друго лице изрично чрез договор в задължителна писмена форма . Така преценката за запазване целостта на изпълнението ми ще се прави от това друго лице.

Имуществените праваправото ми на възнаграждение. Едни от най-важните въпроси за правата ми са свързани с използването на моето изпълнение срещу възнаграждение. Използването може да стане чрез излъчване по безжичен път и предаване по кабел; звукозаписване и видеозаписване; публично изпълнение; предлагането по безжичен път или по кабел на неограничен брой лица; вноса и износа в  трети държави на екземпляри от записа. Тези действия мога да извършвам лично или да ги преотстъпя на друго лице-ползвател  чрез договор, който задължително трябва да е писмен. Ползватели са например радио и телевизия; продуценти за звукозаписи и видеозаписи; заведения; филмови продуценти.

Важно! Законът ми дава възможността да уговоря размера и вида на възнаграждението . То може да бъде определено като  част от приходите (например в процент) или по друг начин – еднократно, месечно и др.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Свързани статии