Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

В помощ на самотната майка

Автор:
В помощ на самотната майка

Наскоро станах майка, но се налага да се грижа сама за детето си. Чувствам се объркана и не знам откъде да започна. Какви са правата ми като самотна майка и към кого мога да се обърна за помощ?

Самотна майка ли съм според българското законодателство?

Тъй като вижданията за понятието “самотна майка” са твърде субективни, законът дава точно определение на категориите майки, които се признават за такива. Мога да се нарека самотна майка, ако съм вдовица, разведена или неомъжена и отглеждам сама дете до 18 годишна възраст или пълнолетен ученик до 20 годишна възраст, докато  завърши  средното  или професионалното си образование.

NB! Дори и да не съм сключила брак с бащата на детето ми, но живеем на един настоящ адрес, законът ни третира като семейство.

В подобни моменти е много важно да заделя средства, за да се обърна към специалист. Така ще съм сигурна, че няма да пропусна помощи и привилегии, които ми се полагат! Не е скъпо и мога да намеря специалист бързо и лесно на тази страница.

На какви социални помощи имам право?

Въпреки че определя съдържанието на понятието “самотен родител”, законът не ми отрежда специален вид помощи за това, че отглеждам сама дете. Все пак, ако месечният доход на член от семейството ми през последните 12 месеца по-малък от определена сума, която се определя всяка година, имам право на следната финансова помощ от държавата

  • еднократна помощ при бременност;
  • месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година;
  • еднократна помощ за ученици, записани в първи клас.

При нисък месечен доход мога да получа месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Независимо от размера на доходите ми имам право на:

  • еднократна парична помощ за раждане на дете;
  • еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци;
  • еднократна помощ при осиновяване на дете;
  • месечна помощ за детето с трайно увреждане;
  • еднократна помощ за безплатно пътуване веднъж в годината с железопътния и автобусния транспорт в страната, ако имам 3 или повече деца.

Аз съм майка-студент. Какви са правата ми и на каква държавна помощ мога да разчитам?

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Велимира Бакалова

Велимира Бакалова

автор

Велимира е дипломиран юрист от УНСС, а в момента специализира в сферата на Правото на Европейския съюз в Leiden University. Практически опит е натрупала като адвокатски сътрудник и стажант в КРС.

Свързани статии