2018-03-16 В помощ на самотната майка | pravatami.bg

В помощ на самотната майка

В помощ на самотната майка

Наскоро станах майка, но се налага да се грижа сама за детето си. Чувствам се объркана и не знам откъде да започна. Какви са правата ми като самотна майка и към кого мога да се обърна за помощ?

Самотна майка ли съм според българското законодателство?

Тъй като вижданията за понятието “самотна майка” са твърде субективни, законът дава точно определение на категориите майки, които се признават за такива. Мога да се нарека самотна майка, ако съм вдовица, разведена или неомъжена и отглеждам сама дете до 18 годишна възраст или пълнолетен ученик до 20 годишна възраст, докато  завърши  средното  или професионалното си образование.

NB! Дори и да не съм сключила брак с бащата на детето ми, но живеем на един настоящ адрес, законът ни третира като семейство.

В подобни моменти е много важно да заделя средства, за да се обърна към специалист. Така ще съм сигурна, че няма да пропусна помощи и привилегии, които ми се полагат! Не е скъпо и мога да намеря специалист бързо и лесно на тази страница.

На какви социални помощи имам право?

Въпреки че определя съдържанието на понятието “самотен родител”, законът не ми отрежда специален вид помощи за това, че отглеждам сама дете. Все пак, ако месечният доход на член от семейството ми през последните 12 месеца е до 450 лв., имам право на следната финансова помощ от държавата:

  • еднократна помощ при бременност;
  • месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година;
  • еднократна помощ за ученици, записани в първи клас.

Когато месечният доход е до 400 лв, мога да получа месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Ако доходът е между 400, 01 и 500 лв.,ще получа 80 % от пълния размер на помощта.

Независимо от размера на доходите ми имам право на:

  • еднократна парична помощ за раждане на дете;
  • еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци;
  • еднократна помощ при осиновяване на дете;
  • месечна помощ за детето с трайно увреждане;
  • еднократна помощ за безплатно пътуване веднъж в годината с железопътния и автобусния транспорт в страната, ако имам 3 или повече деца.

Аз съм майка-студент. Какви са правата ми и на каква държавна помощ мога да разчитам?

Натисни тук, за да дочетеш пълния текст с права.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Етикети

Правни курсове, които спестяват стотици левове.

Научи повече

Вземи до -50% отстъпки от правни услуги, достъп до база данни с над 130 документа и бързо обслужване

Виж как10 правни курса,
които спестяват стотици левове