GDPR - Лични Данни

Здравейте,

Имам въпрос свъразан със закона за личните данни и докъде се простират правата ми!

Свързаха се с мен от компания за събиране на дългове като Теленор е техен корпоративен клиент. 2016 си издадох карта към тях, но по стечения на обстоятелствата, нямах възможността да я обслужвам.

Преди няколко дена въпросният г-н се свърза с мен и ми съобщи, че дължа 510 лева. Предложи ми да ги заплатя като всеки месец внасям по 100 лева на което аз се съгласих и се разбрахме да се чуем няколко дена по-късно. Поради стеклите се обстоятелства с извънредно положение в България, и аз като много други трябва да остана в къщи, имайки в предвид, че сега се намирам в София.

Реших, че е редно да звънна и да упомена факта, че ще ми бъде трудно да стигна до магазин, но ще се постарая. В този момент г-на насреща започна да се изнервя и да ми обяснява как мой роднина може да отиде до място, и че не е нужно да съм аз. В продължение на разговора, го попитах от къде като цяло ми има номера, понеже той е сменен преди много време и от тогава са минали близо 4 години, но все пак сега се свързват с мен. През това време не съм получавал ни едно писмо за просрочените ми задължания. В този момент, той доста явно агресира към мен и ми каза, че погасителният план отпада и трябва да бъде заплатен до края на месеца (Март).

Въпросите ми са два:
1. Законово съобразно ли е да разполагат с личната ми информация (телефонен номер и адрес) при положение, че те са променени от тези, които са били по договора? Предполагам, щом разполагат с моите данни, също така би трябвало да мога да поискам какво притежават за мен, като информация и да бъде изтрита. (GDRP)
2. В случай, че в момента сме в извънредно положение, и правителството спомена, че срока за всички задължения се увеличава това важи ли и за съдия изпълнителите или считано от първи Април може да предадът задълженията ми на съдия изпълнител?

Нямам проблем с това да си платя и цялата сума на един път, след като реално не съм обслужвал сметката, но ме притеснява факта, че са успели да намерят личните ми данни. Мога ли да предприема някакви мерки срещу тях или да разбера как са намерили данните ми?

Благодаря за вниманието!

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си