Мой близък изчезна безследно. Какви действия да предприема?

Непрекъснато гледам по телевизията или в социалните мрежи съобщения за издирвани лица. Понякога споделям информацията с други хора с надеждата да помогна с каквото мога, друг път подминавам. Какво да правя обаче, ако загубя следите на важен за мен човек? Как да разбера дали е добре, или му се е случило нещо лошо? Причините да изчезне някой са много и най-разнообразни, но при всички случаи не бива да изчаквам. Трябва незабавно да подам сигнал, защото всяка секунда може да се окаже безценна. Не бива да забравям, че издирването е трудна операция, точно поради оскъдната информация, която имат близките и че шансовете човекът да бъде открит намаляват с всеки изминал ден.

На кого да съобщя за изчезването?

След изчезването на моя близък, ако у мен се появят тревожни съмнения, първото, което трябва да направя, е да съобщя за това в най-близкото поделение на МВР или в районното управление по местоживеене на лицето. По възможност трябва да представя на органите на полицията актуална снимка на изчезналия и да дам нужната информация, която смятам, че ще им е необходима:

Какво се случва, след като съм подал сигнала за изчезването?

След като попълня необходимите документи в районното управление на МВР, полицията ще започне незабавно търсенето, или с други думи - ще започне да извършва своята оперативно-издирвателна дейност.Ако изчезналият е военнослужещ, издирването ще се извършва с помощта и съдействието на служба “Военна полиция.Ако пък за изчезналото лице се появят или пък има съмнения, че то би могло да застрашава по някакъв начин националната сигурност или интересите на страната, издирването ще се извършва от Държавна агенция “Национална сигурност”.Издирването започва на местно ниво, а ако не даде своевременен резултат, лицето се обявява за общонационално издирване. Когато има съмнения, че може да е напуснало страната, в търсенето ще се включи и Интерпол.

Трябва ли да съобщя на медиите за изчезването?

При всички случаи преценката дали информацията за изчезналото лице да се предостави на медиите е на органите на полицията. Разгласяването по този начин е нож с две остриета - то може както да помогне в намирането, така и да попречи и дори да го осуети. Затова не бива да забравям, че след като съм съобщил за изчезването, моя задача ще бъде само да подпомагам съответните органи, но не и да проявявам излишни самоинициативи. Ще бъда своевременно уведомяван за постиганите резултати.

Кога полицията ще прекрати издирването?

Търсенето ще приключи, когато човекът бъде намерен, или бъде намерен и идентифициран трупа му, или пък когато отпадне необходимостта от намирането му (например изтекъл е срокът, в който един престъпник може да бъде наказван за престъплението, което е извършил).

Какво да направя, ако полицията не може да открие изчезналия?

Изминало е време, а моят човек не може да бъде намерен. Какво ще стане с имотите му, брака му, колко трябва да изчакам, за да бъде обявен за мъртъв? А ако бъде обявен за такъв и после се окаже, че е жив? Какво трябва да е поведението ми в такива случаи, мога да науча от тук.[toggles][toggle title=Източници]Закон за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР):чл. 9, ал. 1, т. 4 - относно реда за съобщаване за изчезването.Наказателно-процесуален кодекс (НПК):чл. 203, ал. 1 - относно задължението на разследващите полицаи да започнат незабавно търсенето.Закон за Държавна агенция “Национална сигурност” (ЗДАНС):чл. 5 - относно случаите, в които издирването се поема от ДАНС.Инструкция №8121з - 823/05. 11.2014 г.чл. 9, ал. 1 - относно задължението на полицейските органи да уведомяват заинтересованите лица за резултатите от издирването.Инструкция №И-1/07.01.2013 г.чл. 8, ал. 1 - относно съвместната работа на ГДНП и СВПИнструкция №И-8/09/09/2009 г.чл. 10 - относно етапите на издирване. [/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Маргарита

Иванова

7.6.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си