Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Колко случаен е случайният превоз?

Автор:
Колко случаен е случайният превоз?

Празниците свършиха и е време да се прибирам към София. Естествено, всеки иска да пътува по това време, а аз си купувам билет в последния момент. След като отидох до автогарата се оказа, че свободни места няма. За мой късмет, случайно срещнах едно момче, което ще пътува в същия ден като мен и ще може да ме закара.

Какво означава случаен превоз?

Случаен ли е превозът, който успях да намеря, за да прибера вкъщи – за мен със сигурност да, но не точно по такъв начин го вижда законът. Случаен превоз на пътници не е също и обичайният превоз по автобусни линии или специализираният превоз, което ще рече, че не е случаен превоз, ако си хвана автобуса от Габрово за София

Случаен превоз е когато едно и също превозно средство се използва за превоз на предварително определена група без изменение на пътниците. Обичайно пътуването започва и завършва от едно и също място, например ако сме на екскурзия с туроператор  и тръгнем от София до Рим и се върнем обратно. Но може превозът да е от вида “пълен – празен”, което означава, че групата тръгва от едно място, а завършва пътуването на друго и автобусът трябва да се прибира празен – ако екскурзията до Рим не включва връщане до София. Съществува и превоз от вида “празен – пълен”, при който превозното средство извършва пътуването от един пункт до друг без пътници, а на връщане – с пътници.

Всеки ли може да извърши случаен превоз?

На първо място, случаен превоз на пътници може да се извършва от физически и лица и фирми, които притежават лиценз и други документи, изискващи се от закона.

На превозното средство задължително трябва да му е извършен предпътен преглед за проверка на техническата изправност.

NB! Ако в автобуса пътуват и деца и/или ученици, се издава удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването на автобусите.

Какви са правилата, ако превозвам пътници със случаен превоз?

Задължително трябва да уведомя писмено – на място, по поща, електронна поща или факс – съответното регионално звено на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” в областта, от чиято територия ще започна превоза. Трябва да пратя уведомлението най-късно 1 час преди започването на превоза.

Това уведомление трябва да съдържа:

 • началния и крайния пункт на превоза;
 • мястото на тръгване;
 • датата и часа на тръгване;
 • маршрута на пътуване.

NB! Ако превозвам деца или ученици, задължително трябва да притежавам най-малко 2 години професионален опит като водач на автобус и да съм на минимум 25 години.

Мога да превозвам деца или ученици само през деня. Ако наруша това изискване, мога да бъда глобен с 1000 лв., а наказанието за туроператорската фирма, което ме е наела, започва от 10 000лв.

Задължително трябва да направя и застраховка на пътниците  “Злополука на пътниците”. Най-често тя влиза в цената на екскурзията.

Ако видя на автобус табела “Случаен превоз”, със сигурност трябва да знам, че той извършва такъв вид дейност

Има ли разлика между случаен превоз и превоз за собствена сметка?

Какво е случаен превоз вече разбрах, но какво е превоз за собствена сметка мога да науча в следващите редове.

Превоз за собствена сметка  е превоз на лица без заплащане с нетърговска или нестопанска цел, предназначен единствено за собствена дейност или произтичащ от собствена дейност. Превозът трябва да бъде със собствено или наето (без водач) пътно превозно средство, а шофьорът да е назначен по трудов договор с фирмата, извършваща превоза. Освен това превозът не трябва да е основна дейност за фирмата. Например такъв превоз мога да използвам, ако имам голяма фирма и превозвам работниците от вкъщи до работа. Като ръководителт на фирмата изготвям график за работа на шофьорите, които осъществяват превоза на служителите.

 • Източници

  Наредба № 33 от 3 ноември 1999 г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България:

  чл. 2, ал. 1 – относно лицата, които могат да осъществяват превоз;

  чл. 68, ал. 1 – относно уведомлението за пътуване;

  чл. 68, ал. 2 – относно задължителните реквизити на  уведомлението;

  чл. 68а – относно превоз на деца или ученици;

  чл. 68а, ал. 4 – относно задължение за превоз на деца или ученици през деня;

  чл. 68б  – относно задължителен преглед на МПС;

  чл. 71, ал. 7 – относно задължителна застраховка на пътници;

  чл. 72 – относно обозначителни табели “Случаен превоз”.

  Закон за автомобилните превози (ЗАвП):

  чл. 12б ал.1, т.1 – относно максималния допустим брой на пътници;

  чл. 88 – отностно изготвяне на задължителен график за шофьорите;

  чл. 93, ал. 5 – относно глоба при превоз на деца през нощта;

  чл. 96б – относно имуществена санкция за фирма при превоз на деца през нощта.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Михаил Георгиев

Михаил Георгиев

автор

Михаил е завършил Счетоводство и контрол във Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”. Завършил е и второ висше образование специалност право. В момента работи като юрист .През свободното си време обича да се занимава с програмиране, да играе народни танци и тенис. Убеден е, че всичко, което трябва да знае човек, е какво да направи по-нататък. Всичко е просто: знаете – правите.

Свързани статии