Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Изпитателният срок в трудовия ми договор

Автор:
Изпитателният срок в трудовия ми договор

В практиката почти не съществува трудов договор, който да не е предшестван от изпитателен срок. Целта му е да се провери дали съм достатъчно квалифициран и ще мога ли да се справя със задълженията си на работното място.

Реално, това е договор, различен от същинския трудов договор, който сключвам само при постъпването на нова работа. Но същността му е такава, че до края на изпитателния срок, ако аз или работодателят ми не изявим воля да го прекратим, след изтичането на срока той се зачита за окончателен договор. Така до подписването на нов трудов договор не се стига.

Клауза за срок за изпитване не може да се включи след вече възникнало правоотношение, защото тя може само да предшества срочния или безсрочен трудов договор, но не и да го следва.

Срок

Продължителността му не може да надхвърли 6 месеца. Обикновено той се уговаря точно за такъв срок, но може да бъде и по-кратък.

В срока за изпитването не се включва времето, през което съм бил в отпуск или по други уважителни причини не съм изпълнявал работата си. Следователно, през изпитателния срок трябва да ходя на работа, т.е. за изминал 1 календарен месец, да съм отработил 20 ~ 23 дни, или колкото са официалните работни дни през този месец.

Правата и задълженията по договора със срок за изпитване са същите като в същинския, окончателен трудов договор.

При сключването му, освен задължителните реквизити трябва да е посочен и видът на крайния (същински) трудов договор, т.е. дали ще е безсрочен или срочен. Ако изрично не е посочен срок, договорът е за неопределено време.

Възможно е преди изтичането на изпитателния срок, да се подпише крайния окончателен (същински) трудов договор. Но за разлика от горната хипотеза, в която мълчанието автоматично го сключваше, тук то трябва да се осъществи задължително писмено и изрично.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Петър Кьосев

Петър Кьосев

автор

Петър върви по ръба между строгия официален стил на правото и полета на въображението в областта на дизайна и фотографията. Завършил е „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересът му е насочен към гражданскоправните науки. Убеден е, че всеки трябва да отстоява правото си на перспектива за развитие в собствената си страна. Както и в това, че преди да потърсиш правата си, трябва да имаш отговорността да спазваш задълженията си. Обожава киното, а без музика не може да живее. Както и без приятелите си. Лятото мечтае за снега в планината, а зимата - за солта в морето. Спортът му е хоби, въпреки че все по-малко време му остава за него.

Свързани статии