Възможно ли е ОС да взема решения, чиито условия са по-ощетяващи от описаните в чл.51 от ЗУЕС?

Здравейте,

Пиша Ви във връзка с взето решение за разпределение на разходите на ОС в новопостроена сграда, проведено повече от месец преди да стана собственик на обект в сградата. В изпратената ми сметка от фирмата Домоуправител е посочено:

"Месечната такса Етажна собственост е пропорционално разпределена според броя на обектите в сградата и включва: такса почистване, ток асансьор и стълбище, асансьорна поддръжка, такса Управление и други разходи, когато има такива".

В случая не е взето предвид разпределението описано в чл.51 (1) и (7) и всички собственици заплащат еднаква такса независимо от броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства.

Обърнах се към фирмата Домоуправител, която играе роля и на Управител на ЕТ, и на Касиер, но не получих никакъв отговор. Контрольорът ме препрати отново към фирмата Домоуправител, затова реших да се допитам до Вас.

Възможно ли е ОС да взема решения, чиито условия са по-ощетяващи от описаните разпоредби в ЗУЕС (в случая чл. 51 (1), (2), (3), (7))? Какво бих могла да направя при положение, че срока за обжалване е изтекъл преди да придобия собственост?

Като допълнение, в проведените до тук две ОС са участвали всички 9 собственици (към датата на провеждане на ОС), чиито проценти от общите части са 34.05%, и 15 души без нотариални актове. В протоколът от първото ОС, изготвен от фирмата Домоуправител е записано:

"Явиха се лично или чрез представители собственици на 24 имота, представляващи 24 гласа ... Присъстващите представляват общо 71,7045% ид.части от общите части на сградата и удостовериха присъствието си със собственоръчно написани имена и положени подписи ... На база горе изложеното събранието е легитимно и съгласно чл.15(1) от ЗУЕС и може да взема решения".

Приетите решения за избор на фирма Домоупратител и разпределение на разходите са взети единодушно.
В този случай може ли да се успори легитимността на взетите решение и да се поиска прегласуване, и как?

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си