Подновяване на осигурителни права

Здравейте. Имам въпрос във връзка с възтановяване на осигурателни права. Наскоро се прибрах да живея в България след като съм живял над 20 години в Северна Америка. Проверих със сайта на НАП каква е процедурата, и пишеше че трябва да подам “Заявление за завръщане в страната по чл.40а, ал.1 от ЗЗО” (и да внасям осигоровки за шест месеца) . В това заявление пише че трябва да представя един от три документа: 1) Копие от паспорт с печати кога съм влизал и излизал от България; 2) Документ от районното управление на МВР показващо кога съм влизал и излизал; или 3) Преведен документ от чужда държава. Отидох в районното управление на МВР и си изкарах удостоверение кога съм влизал и излизал от България през последните 10 години. (Струваше ми 7 лева). Занесох това удостоверение (от МВР) в НАП, но отказаха да ми приемат “Заявлението за завръщане” поради две причини: 1) Удостоверението от МВР е от отдела за лични документи и трябвало да искарам друго удостоверение от отдела по имиграция; 2) Искаха ми преведен документ за придобиване на чуждо гражданство по натурализация. Обясних че документ за натурализация нямам (загубил съм го) и ще ми отнеме доста време до придобия копие. Предложих да покажа (и приведа ако трябва) чуждестранен паспорт, но те настояваха за документа за натурализация. Отидох в районното МВР, отдел иммиграция, и ми искаха копие от чуждестрания паспорт и 30 лева за документ показващ кога съм влизал и излизал.
Имам следните въпроси:
1. Факта че МВР има две цени за един и същи документ в зависимост от националноста на заявителя, не е ли нарушение на чл. 6, ал. 2 (ограничение за права въз основа на народност). Ако да, как мога да протестирам че ме таксуват повече заради друга народност?
2. След като в “Заявлението за завръщане” на НАП пише че се изисква само един от документите (от списъка с три), имат ли право местното НАП да изискват допълнителни документи? Ако не, как мога да протестирам техните действия?
3. След като същото заявление пише че се изисква документ от районното МВР, без да уточнява от кой отдел на МВР да се извади, могат ли местното НАП да отказват да приемат документа под предлог че трябвало да се извади от друг отдел (от същото районно МВР)? Ако не могат, как мога да протестирам този отказ?
Благодаря.

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си