Законно ли е да се издаде разрешение за експлоатация на сграда намираща се на улица, която не е въведена в експлоатация?

Здравейте,

Сградата въведена в експлоатация се намира на улица, за която РДНСК-Варна отказва да назначи държавна приемателна комисия, тъй като изменението на проекта на уличната битова канализация одобрено от гл.архитект на Варна е в нарушение на чл.154, ал.2, т.8 от ЗУТ. Бих искала да знам дали при това положение въвеждането на сградата в експлоатация е законно, въпреки твърдението на гл.архитект, че това е така.

Ето и отговорът на гл.архитект:

"В отговор на постъпила в Община Варна чрез РДНСК Варна Ваша жалба Ви уведомявам, че функциите и задълженията на общинската администрация за регистриране въвеждането в експлоатация на строежите от четвърта и пета категория и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация са определени в чл.177, ал.3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), при условия и по ред, определени в Наредба N2/2003г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Строеж: Сграда със смесено предназначение в УПИ XXI-1421,1422,1423 (с идентификатор 10135.3512.1438), кв. 5, по плана на ж.к. "Младост" I-ви м.р., гр.Варна е четвърта категория. За него на 16.04.2021г. е подадено заявление за регистриране и въвеждане в експлоатация, подписано за всички възложители от упълномощен представител. Служител от отдел "Паспортизация и регистрация на строежи" е извършил проверка на комплектуваността на изискуемите документи по чл.19а, ал.3 от Наредба N2/2003г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти: документи за собственост, окончателен доклад по чл.168, ал.6 от ЗУТ, разрешение за строеж, протокол за определяне на строителна линия и ниво, акт 14, констативен акт по чл.176, ал.1 ЗУТ за установяване годността за приемане на строежа (образец N15 от Наредба N3/2003г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството), информация за идентификатор на обекта на кадастъра, договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура, технически паспорт и сертификат за проектни енергийни характеристики.
От гореизложеното е видно, че да представени необходимите по чл.177, ал.1 от ЗУТ документи, липсват препятстващи факти по чл.178, ал.3 от ЗУТ и компетентният орган - Главен архитект на Община Варна правомерно е издал удостоверение N55/23.04.2021г. за въвеждане в експлоатация.
В заключение: Въведената в експлоатация от Община Варна сграда отговаря на общите правила на ЗУТ и на нормативните актове по прилагането му. Издаденото от Главния архитект на Община Варна удостоверение за въвеждане в експлоатация подлежи единствено на съдебен контрол съгласно Глава деветнадесета от ЗУТ."

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си