Ред за погасяване на задължения в Столична община

Здравейте. Моля да ми разясните дали правилата, които СО прилага по отношение ред за погасяване на задълженията са законосъобразни.
Лицето има задължения за няколко имота. Един от имотите има задължения от 2012 година, за които може да се позове на 5годишната погасителна давност.
Изискването на СО е при позоваване на давността всички останалите задължения да се погасят в 14 дневен срок.
В НАРЕДБА за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет и НАРЕДБА за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община, не е предвиден такъв срок, също не се споменава нищо за давността на задълженията.
Също отново без да са уредени подобни правила в нормативната уредба СО изисква при наличие на няколко задължения от един вид, в случая имоти, те да се погасяват по години, а не по имоти. Пример за 3 имота със задължения от 2017 година, можеш да платиш единствени и само всички задължения за 2017 година или да внесеш сума, която да бъде разпределена между имотите от системата на общината.
Съгласно чл. 169, ал. 3а от ДОПК, който гласи: „До заявяването им за принудително събиране задълженията за съответния вид, установени от общините, се погасяват по реда на възникването им, а когато се отнасят за една и съща година, лицето има право да заяви кое от тях погасява." - тълкуването на текста, не дава ли право на длъжника да избере един от имотите и да покрие изцяло задължението за него за съответната година?
Благодаря предварително!

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си