Какви начини има, за да се справя с комшии над мен, които не искат да отремонтират проблемната си баня

Здравейте,

в семейно жилище в панелен болк, който е на 50 години и имам теч в баня, коридор и пред входна врата. Нашия апартамент е изцяло ремонтиран преди години с възможно най-качествените материали. Преди няколко седмици видях, че започва да се напоява пред входната ми врата, а в последствие и в коридора и банята ми. Предупредих комшиите, т.к. и предни години е имало подобен проблем от тях. Нямаше ответна реакция, лято е, къпят се много и банята им си тече. Успях с общо събрание на блока да уведомя всички комшии за теча, като над и до входната ми врата всичко е много видимо.
Бях допуснат и при комшиите и с човек, който има бригада майстори да направи оглед на баня им - по време на огледа, оказа се, че след последния им ремонт от преди 8-9 години, видимо имат липсващи парчета по фугите, напуквания на места, както и гипсокартон под плочките, който е напоен, подпухнал и пропукан. Останалите фуги видимо са с мухъл. Да кажем, че ще префугират или замажат със силикон някои места, но това няма да оправи проблема, защото всички процеси вече са зад плочките и гипсокартона им.
Малко информация за комшиите ми - в апартамента над мен живеят 3 поколения хора, от които само единия човек работи, а другите са може би с пенсия, ТЕЛК и една ученичка. Не искат да харчат пари (макар че пушат по 3 кутии цигари на ден) и в момента търся решение как да се справя с проблема. Имам застраховка на жилището си, но не съм дал сигнал в първия момент на теча, а и не съм човек който пуска молби за обещетяване за дреболии по застраховките. Вече съм минал момента.

Знам от домоуправителя на входа, че те не са редовни пладци и като цяло много от комшиите имат проблем с въпросните хора над мен. Домоуправителя на входа е друг комшия, а не частен.
Готов съм примерно при разрушаване на тяхната баня да поема сумата за цялостната хидроизолация, но до там. При положение, че аз ще правя наново ремонт, рушейки таван на баня изцяло и пребоядисване и замазване на коридор и пред входна врата, мисля че пак е разумна и допустима част от моя страна да поема този им разход.

В момента правя опити за пореден разговор с някой от тях, за да стигнем до решение на проблема, но въпроса ми е - какви са правата ми в подобна ситуация.

Мое имущество се напоява и руши заради нехайно отношение на недобросъвестни съседи към тяхното. Как мога да ги принудя да направят ремонт качествено? Оказа се, че майстора който е работил преди за тях и не си е свършил добре работата е действал на приятелски начела (по-скоро са го хранили и са му вършили услуги за ремонта), отколкото да му плащат. Отделно вече и с него са скарани.

Извинявам се на всички, че ви занимавам с такава сага тип "Междусъседска любов", но наистина изпаднах в един омагьосан кръг, от който сякаш няма излизане.

Благодаря предварително на всички, които прочетохте тази история и казус, и ще съм благодарен за съвети и препоръки.
Мисля си дали, ако целия вход мине на частен домоуправител, то той да има повече правомощия при такива проблеми?

Отбелязвам, че минах и през тази статия - https://pravatami.bg/4096 , някак си не мога да преценя решението от нея.

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си