некоректен работодател - неплатени осигурителни вноски и неподадени декларации от работодател

Здравейте,
баща ми , след навършване на годините за пенсиониране и съответно събран стаж си е подал документите за пенсиониране.
Оказа се, че при един работодател при който е работил почти 3 години ( от 2013 до 2015) има внесени осигуровки само за 11 месеца. Работил е там без прекъсване на трудовия договор и има издаден УП 3 след прекратяване на дейноста си там. За 2013г има внесени осигуровки за юни и декември, през 2014 са внесени осигуровки за януари, юли и август, а 2015 има от февруари до май и за половината от декември, когато е напуснал и другата половина вече е при друг работодател.
В момента не искат да му отпуснат пенсия и бавят отговора от пенсионното вече повече от 6 месеца. Въпросният работодател не може да бъде открит нито на посочения от него адрес в търговския регистър нито на посочените телефони.

Служителите от пенсионното искат да представи УП 2, но поради това, че работодателя е неоткриваем съответния документ няма как да се представи. Към въпросния работодател баща ми и негови колеги имат спечелено дело за неплатени заплати, но същите не са изплатени поради обявяване на дружеството в несъстоятелност - това може ли да помогне за доказване на въпросния изработен стаж или няма начин стажа да бъде признат без УП 2?
Какви права има баща ми в случая, когато поради некоректен работодател, той в момента се оказва с недостатъчен стаж за да се пенсионира ( липсват му 10 месеца, а той мислеше, че дори има повече стаж от необходимия) ?

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си