Работа от разстояние в условията на извънредна ситуация- какви разходи е длъжен да покрива работодателят?

Работя за голяма мултинационална компания с клон в София. От 19.03.2020 г. съм принудена от работодателя ми, без Допълнително споразумение към Трудовия ми договор, да работя от разстояние (home office). За целта ми е предоставена само компютърната конфигурация със съответния софтуер, а работодателят покрива частично, като част от работната ми заплата, разходите за интернет-достъпа, съществено необходим за извършване на работата. Вече осми месец плащам за своя сметка всички разходи за електроевергия, вода и други консумативи, свързани с работата ми, както и непокритата от работодателя ми част от таксата за интернет. Направила съм писмено запитване към работодателя си за възстановяваве на допълнителните разходи, но той не е намерил за необходимо да ми отговори.
За седемте месеца, през които аз и колегите ми работим от вкъщи, работодателят ни е направил добри икономии на разходи, свързани с поддръжка на офиси, техническа поддръжка на компютрите, с които работим, както и от консумативите за офисите.
Длъжен ли е работодателят да покрива всички разходи на служителите си, когато не по тяхно изрично желание са принудени да работят от вкъщи?
Предварително благодаря за компетентвия отговор,
Силвия Александрова

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си