Здравейте,
Имам желание да регистрирам фирма за търговия с хранителни продукти. За подобен тип дейност доколкото ми е известно е нужно да имам склад. Този склад трябва да има удостоверение от агенция по храните. Така ли е?
Ако информацията по-горе е вярна и все още актуална според закона, въпросът ми е може ли две фирми да споделят един и също склад ( пример: склад под наем, в който няколко фирми имат стоки със еднакви условия за съхранение , т.е. помещението е едно но е разделено за ползване от няколко юридически лица). Това спеставя доста допълнителни разходи на стартиращи фирми, които нямат възможност сами да наемат цяло складово помещение или просто нямат капацитена да го използват и биха могли да го споделят с други фирми с подобна дейност. Теоритични и практично е възможно но има ли ограничения в БАБХ за подобен тип ползване на склад.
Благодаря предварително.
Поздрави!
zero_cool
Здравейте,
Благодаря за допълнителния въпрос. Така е наясно съм с спецификите. Говорим в общия случай, когато фирмите желаещи да споделят общ склад имат една и съща дейност и вид на продукцията, която складират. В конкретния пример става дума за опаковани хранителни продукти тип грудки/ядки, който само се търгуват ( купуват и продават) в оригиналната им опаковка, с която идват от производителя. Без допълнителнен процес на преопаковане.
адв. Николина Митова
Здравейте,
всеки обект, занимаващ се с производство, съхранение и търговия на храни, трябва да бъде регистриран към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и по-конкретно към съответното нейно териториално звено, в зависимост от местонахождението на обекта.
Моля, да имате предвид че има различни изисквания, когато в обекта се съхраняват продукти, които съдържат мляко или други млечни продукти или не се съхраняват такива продукти, а Вие не сте уточнили във въпроса си какви точно хранителни продукти смятате да съхранявате заедно с други наематели.
Поздрави,
адв. Николина Митова
тел. 0898 303092