Придобиване на недвижим имот по давност

Имам поддържан недвижим имот по наследство, който ползвам. Съседният имот е неподдържан и никой не го е ползвал повече от 20 години. Двата имота представляват една голяма къща разделена на 2 през средата. Заградени са с ограда и входа е през моят имот. Моята част на къщата е добре , но чуждата е в състоянието каквото е било от както е построена.
Съседската сграда от старост се руши и се е подпряла на моята половина и в бъдеще застрашава сериозно стабилността на моята част.
Дворът на съседния имот го поддържам, но до скоро нямах средства да влагам в чуждата половина.
Наскоро ми попадна закона за присвояване по давност и разбрах, че въпреки че не е мой даден имот, аз безпроблемно мога да упражнявам владение.
От съседите разбрах, че преди около 2-3 години са идвали някакви хора да оглеждат съседският имот, но не са правили нищо. Собствениците не знам кои са, защото които имах са били продали имота преди около 15 години и нямам връзка със сегашните.
Въпросът ми е при сегашната ситуация имам ли право да присвоя чуждият имот по давност или по друг начин, защото реално през всичките години само и единствено аз съм се грижил за него? И ако не, мога ли законно да "накарам" сегашните собственици да ремонтират или разрушат или да предприемат нищо към изоставената сграда, защото застрашава здравето на децата ми?
Опасявам се, че ако аз предприема нещо, типично по нашенски ще дойде някой и ще каже , че той е собственика и цялото време, усилия и средства ще потънат в чуждо място.

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си