Компанията в която работя не желае да ми изплати бонус след напускане

Здравейте, благодаря за възможността да задам въпрос и на хората от другата страна които поддържат общността.

Компанията, в която работя в момента не желае да ми изплати годишния бонус.

Работя в компанията от години и няколко месеца (започнах февруари 2019). Годишният бонус е на база това как служителя се е представил през предходната година (в моя случай беше определен бонус между 1500 - 2000 лв). Обсъждането за бонуса започна през месец ноември 2019 и продължи до февруари 2020. (Бонус за 2019 г.) Тогава ми беше споделено, че съм "eligible за бонус" в персонална среща с представителя на компанията, в която работя и моя тийм лидер. Беше уточнено, че бонуса ще се изплати със заплатата за месец април 2020.

През март месец 2020 реших да напусна компанията.

През месец май 2020 имах среща с HR, в която ми беше споделено, че няма да получа бонуса, тъй като за хора които напускат няма бонус. Имахме дълга дискусия. HR-а сподели, че във вътрешен документ има описано ,че за напускащи служители няма бонус. От моя страна попитах дали мога да видя този документ, за да се запозная с това правило.
Беше ми отказан достъп до документа, с причина, че този документ е "само за мениджъри". Споделих, че това е некоректна практика, тъй като ако няма документация, която да го определя, всеки може да каже каквото си поиска за този бонус. Това е несправедливо.

Въпроса ми е дали има правно основание този бонус да не ми се изплати?
От друга страна мога ли да задължа компанията да ми покаже въпросния документ, с който да се установи дали има такъв член или не ?

Ако може да споделите и друг контакт за връзка ще съм благодарен.
Поздрави!

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си