Разяснете правният смисъл и прочит по чл. 173а (2)

Здравейте,
Казвам се Марияна Георгиева Атанасова и Ви пиша, този имейл, поради образувал се правен казус в нашето семейство поради мерките по време на извънредното положение.

Моля да ми се разясни чл. 173а (2) от КТ, тъй като е пропуснато да се уточни, дали след като майка е възпрепятвана да се грижи за детето си в извънредно положение, и не се е възползвал от отпуск по гореупоменатия член, бащата може ли?

Ще ви представя ситуацията в нашето семейство и проблемите който се образуват.

И аз и мъжа ми работихме е в една и съща фирма - "Евротекс" ЕООД, той първа, а аз втора смяна.

След въвеждането на извънредно положение, работодателя ни реши да преостанови работата в една смяна и за хора, като нас стана ясно, че или нарушаваш противоепедемичните мерки и намираш вариант да си събереш детето с близки и познати и запазвате и двамата работата си или единият от вас остава без работа.

И двамата сме без живи родители, до сега винаги ние сме полагали нужните грижи за детето си и просто не разполагаме с варианти, някой друг да се грижи за него.

В нашето семейство, имахме един не особено законен вариант, за да си запазим работата, всеки ден да минаваме кпп Варна и това в Добрич, за да може моята леля на 74 години да ми я гледа.

Ние избрахме, да спазим мерките и да не излагаме на опасност и малкото роднини които са ми останали. И така аз останах без работа, прекратена по чл 325 от КТ.

Регистрирах се в бюрото по труда.

В бюрото по труда, ми намериха работа, редовна смяна по специалността ми, която бях завършила, обяснявайки ми, че мога да се възползвам само сега от въпросната програма, защото е до навършване на 30 годишна възраст, а аз ги навършвам тази година.

В последствие, предвид големите ни разходи, кредити и прочие, предвид че вложих много труд и разходи да завърша висшето си образование, семейството ни реши, че ще се възползвам от програмата по младежка заетост - и ще постъпя на работа като уеб програмист.

Всичко, мина добре, бях наета, но предвид, че съм нов служител, не е желателно още в началото да съм в отпуск. Все още нямам месец във фирмата, а вече искам такъв.

Мъжа ми реши, че той ще се възползва от отпуск за гледане на дете до 8 години и ги уведоми устно в началото на месец април, тогава му отговориха, че е рано и като стане ще го пуснат.

В последствие няколко пъти през месеца мъжа ми иска молба и те му казват има време. На 30.04.2020 година, на мен ми казват, че се налага да бъда на работа на 4-ти в офиса, и вече, не мога да я гледам аз.

Мъжа ми, предвид ситуацията и това, че работи в Евротекс от една година и не е ползвал, нито болнични когато е била болна, нито отпуска за да си я гледа, реши да се възползва от правото си на отпуск. Той реши да остане в къщи и да я гледа за да даде шанс и на мен да събера стаж по специалността си и в последствие, да се реализирам.

Той поиска отпуска по чл 160 от КТ за 10 работни дни като предизвестие, и чл. 167а в последствие - отказаха му дори да заведат молбите, и усно му отговориха, че отказват отпуска в момента. Според тях, детето си има майка и тя да си стояла в къщи да си я гледа.

Обяснил им е, че не те решават кой член от семейството ще остане в къщи и кой не. Обяснява, че предвид ситуацията, той решава, а не те какво ще става в семейството му. Но те пак си държат на своето - отпуска няма да получиш.

Предвид държанието им, ние се свързахме е с наша позната адвокат, която предвид ситуацията ни посъветва:

- и двамата да си направим електронни подписи,
- мъжа ми да пусне по имейл, две молби, заявление по чл. 173а(2), за 10 работни дни на баща, и молба по чл. 167а със придружаващата декларация от двамата родители,
- писмо до работодателя, с което иска писмен отговор на заявлението и молбата, изпратена от него
-да ги подпишем всичко с електроните подписи и да ги пратим

Всичко това, преди 04.05. 2020, за да са постъпили, преди отсъствието му от работа.

Това го направихме.

Но ни притеснява текста, първа точка е майка или осиновител, а четвърта е самотен баща.

Нима ако майката, е възпрепятвана, бащата, не би следвало да има право?

Не е дискримационнен такъв прочит на текста - майката да може, а бащата на детето не.

Според тълкуването на адвоката ни :

"В закона е написано така, за да може само единият родител да се възползва и това право.

Не би следвало да ни притеснява факта, че бащата не е вписан, защото искът му е основателен, толкова колкото и на майката на детето.

Предвид, че двамата родители са равнопоставени пред закона, с общи права и задължения - нямало законово пречка, не аз а той да получи въпросният отпуск.

В крайна сметка не работата най-важната в момента, нито това кой ще гледа детето - важно е да има кой да поеме грижите за него и детето да получи грижата която му е нужна...

В никакъв случай, работодателя няма право да избира, кой от двамата родители да полага необходимите грижи за детето в обявеното извънредно положение в страната - това е работа на неговите родители, а не на техните работодатели.

С поведението и държанието си, и евентуалния отказ на заявлението по чл. 173а(2), работодателя нарушава, закона, морала и ограничава правата и свободите на гражданските субектите, които са в качеството на негови работници".

Все пак, желая от вас, предвид изложеното от мен, да ми отговорите дали след като майката не се е възползвала от отпуска по чл. 173а (2) по основателни причини, иходи редовно на работа. Предвид и липсата на детски учебни заведения в страната. Може ли баща и да получи, отпуска по чл. 173а (2).

Благодаря Ви предварително.
С уважение: Марияна Атанасова

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си