Насилие над животни и зоополиция

Здравейте,
Аз, както и много други любители на животните сме много разочаровани и разгневени от бездействието на държавните институции по въпроса с насилието над животни.
В България има ЗЗЖ и звено "Зоополиция", но те не си вършат работата и не следят за спазването на закона дори когато има жалби и доказателства. Често при обаждане на спешен телефон 112, операторите отказват да приемат сигнал за животно и нагло затварят телефона. Ако има разследвания на полицията, те винаги завършват с неизвестен извършител. Също така няма контрол и следене на хората, които изхвърлят домашни животни, които в последствие стават бездомни и се размножават. Често ветеринарни лекари работещи съвместно с общините се отървават от бездомните животни по жесток и противозаконен начин и дори получават пари за това.
Също така, има доброволци, които се грижат за стотици животни сами, разчитайки само на дарения, просто, защото моралът и добрата съвест не им позволяват да подминат животно в беда. Това не е ли нарушаване на тяхно право/свобода?
Въпросът ми е може ли да се направи нещо. Къде трябва да подават сигнали хората за това, че институциите не обръщат внимание на законите? Можем ли да подаваме сигнали до омбудсман, европейски институции или да съдим държавни институции? Как и кои? Моля, дайте съвети.
Благодаря!

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си