Вдовишка пенсия от Чехия

В Европейски Съюз –толкова много Институции, Закони, Регламенти, Разпоредби, Права, Споразумения между държави –без никакъв резултат за гражданите на ЕС. От никъде не ти дават вярната информация /поне някъде да се обясни, че няма смисъл да правиш каквото и да е /. Няма смисъл да се оплакваш, да подаваш жалба, или да търсиш някакви права, пък и не се пояснява къде, как да го правиш и към кого да се обръщаш.

Защо Чехия не плаща Вдовишки пенсии?По чешки закони право на Пенсия за вдовица е ограничено само до 1 една година и когато са изпълнени определени условия,някои я получават,други–не, защото са минали 2 години от изтичането на предишното право за получаване на пенсия /в моят случай 2години и 2дни- т.е. съпругът ми е починал 2дни по-рано/! Може ли човек да избира кога да се роди и кога да умре? Такива ли са закони в ЕС,Регламенти,Правила на ЕС за координация и т.н.? Никъде в уебсайт на ЕС не пише,че когато имаш право няма да се плаща пенсия.Това ли са споразуменията между държави и международни договори –България да плаща Вдовишки пенсии, Чехия–да не плаща?

В Решения за пенсия Осигурителните периоди са признати и в двете страни.Всичко признато, сумирано,изчислено–това няма никакво значение за годините,когато съпругът ми е работил в Чехия. Те не съществуват – пенсия за тях никога от никъде няма да се плаща – нито от България /стажът няма никакво значение за българска пенсия/, нито от Чехия.

Това означава,че съпругът ми в Чехия не е работил и е по- добре да се работи нелегално, без осигуровки.

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си