Намиране на личен лекар на пациент по ЕГН

Здравейте, бях принуден да прекратя здравното си осигуряване, за да не бъда свързан по някакъв начин със стария ми личен лекар, който не беше коректен към мен. Единствения начин се оказа да спра да плащам здравните си осигуровки, въпреки че мога да си го позволя. Тъй като не личния лекар, а самата система на НЗОК го прави неудачен за пациента по отношение на пазена лична тайна, дискретност и други човешки необходимости, от които човек се нуждае, за да е спокоен, когато ходи на лекар, постъпих така.

Им един проблем. Когато влезеш в сайта на НЗОК ето така:

https://services.nhif.bg/references/gpSearch/generalPractitioner.xhtml

/ линк към откриване в сайта на пациент и неговия личен лекар/ . В днешно време, ЕГН - тата са лесно достъпни, ползваме ги за всичко... Та много лесно който се интересува, открива личния ти лекар.

Аз обаче не се водя вече здравно осигурен и не искам по ЕГН да бъда идентифициран като пациент на този лекар. Могат ли да изчезнат тези данни по тази справка от сайта на НЗОК. Как мога да претендира да бъде запазена тази моя лична информация? Все още фигурирам като пациент на дадения лекар. Нали спрях да се осигурявам?!?!? Би трябвало да не се водя никъде?

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си