Съседа насипа под терасата ми и си паркира колата

Здравейте,

от една година живея в наследствен апартамент в малка кооперация в гр.Мездра, разбирам се със съседите, и нямах проблеми до последния месец. НО, съсед от съседния блок насипа чакъл под тераста ми и си паркира една от колите. Поговорих с него и ми обеща да я махне, като го помолих да извози и насипа, защото гледаме бебе, а се вдига доста прах, обеща да ги махне. Седмица след това нито колата, нито насипа беше премахнат, опитах да поговоря с човека, но той публично ме заплаши с побои и щял да ме изсели от квартала?!? Каквото и да значи това(не го приемем буквално). Съседа е връл селянин, човек с когото не можеш да се разбереш с приказки и написах две жалби до община Мездра.

Първата е за това, че неправомерно е насипал под терасата ми(буквално насипа започва на метър от терасата), вдига шум, прах и е паркирал кола на мястото, където имам идея да си направя градинка.
- Въпроса 1: При условие, че кооперацията не е заградена с ограда, а всеки собственик има право на част от двора, как мога да претендирам за тази част, която е ползвана от нашето семейство преди време, но над 10г. не е използвана, защото никой не живееше в жилището.
1.1 Мога ли да използвам това парче земя безвъзмездно, като част от общите части на блока?
1.2 Мога ли да опитам да наема мястото от община Мездра?
1.3 Какво мога да очаквам след, като мине техническата комисия към община Мездра, защото разбрах че съседа разчита на някой в общината да потули случая. Заради този факт адресирах жалбите директно към кмета.
1.4 В жалбата изисках от общината да предприеме действия срещу съседа, който трябва да премахне насипа и колата, какво може да се случи на съседа, след като се установи че неправомерно е насипал и паркирал?

Втората жалба е защото преди години обищина Мездра обяви част от двора на нашият и съседният блок за построяване на временни постройки - гаражи, общи 4 клетки, но въпросният съсед умишлено е уширил неговата клетка пое с 50см., като е заплащал наем само за документирана ширина на гаража му.

Въпрос 1: В този случай изисках от общината да съборят гаража на съседа, защото е ощетявал общината през целия период в който този гараж е съществувал(като е плащал по-нисък наем), също така неправомерно е завзел още от нашият двор. След, като мине техническата комисия към общината, какво следва от тук на сетне? Опасявам се че е възможно приятелите на съседа в общината да са фалшифицирали документирана ширина на гаража. Има ли законов начин да се ушири декументираният размер такъв тип постройка в последствие. Един вид, след като съм подал жалабата?
Въпрос 2: Това не е гараж, а работилница - прекарано е електричество от апартамента му(до колкото съм запознат - това не е позволено за този тип временни постройки)?

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си