Участник в ПТП в което аз съм потърпевш, ама не съвсем.

Здравейте!
Преди точно месец стана ПТП на една пешеходна пътека. Ситуацията е следната:
спирам на пешеходна пътека с колата си, понеже пред мен другата кола е спряла и чака хората да минат по нея. Зад мен виждам на огледалото, че спира друга кола. Секунди след това усещам силен удар при който (надявам се, че се изразявам правилно) получавам "камшичен" удар - главата ми отива рязко напред и след това рязко се връща назад и се удря в облегалката. Слизам след това от колата и отивам да видя какви щети са нанесени по задната ми броня. По моята броня има паднала боя, но не е спукана или увиснала. По бронята на другия няма никакви поражения. Разбирам се човека, че нямам възражения (бронята ми е в лошо състояние от доста време и скоро ще я сменям), както и той. Само да вметна - човека се е разсеял и е изтървал съединителя, при което колата му тръгва и ме удря.
Връщайки се към колата си поглеждам дали не съм ударил този отпред ( той все още стои преди пешеходната пътека и чака минаващите по нея да преминат). Виждам, че съм на дистанция от близо метър и решавам, че съм нямал съприкосновение с него. Прибирам се в колата и малко преди да потегля идва пак човека от колата, която ме удари. Извинява ми се за пореден път и си тръгва. През това време, колата пред мен потегля. След това потеглям и аз и всичко приключва с това.
Но преди десетина дни получавам призовка да се явя в КАТ като свидетел. Отивам три дни по-късно и се оказва, че съм участник в ПТП, от което съм избягал. Заявяват ми, че съм блъснал кола отзад и след това съм напуснал ПТП-то. След кратката неразбория, обяснението от моя страна, че всъщност мен са ударили отзад и аз нямам претенции към човека, който го е причинил се оказва, че този отпред е подал жалба, че съм го ударил и съм избягал след това. До ден днешен аз не мога да потвърдя, че съм имал удар с него по няколко причини.
1. По моята предна броня няма следи от удар.
2. Както казах, малко преди да вляза в колата си видях, че колата пред мен е на достатъчно разстояние, за да я ударя.
3. Въпросната предна кола не беше пуснала авариен сигнал.
4. Ако е имало удар с предната кола, то човека би трябвало да излезе и той за да констатира дали има материални щети.

Поразрових се в закона и се оказа, че при ПТП всички участници в него са длъжни да изязат за да дадат своето съгласие или не за нанесените материални щети. В случая, шофьора на предната кола не е излизал, нито е имал какъвто и да е контакт с мен. Единствено с човека, от колата зад мен имах контакт и се разбрахме. Това, което ми гласят в момента е отнемане на книжката от 4 до 6 месеца. Разбира се аз съм твърдо против, защото въпросния шофьор от предната кола по никакъв начин не реагира. Точно обратното - той пръв напуска мястото на ПТП (понеже аз съм зад него, няма как да го изпреваря за да избягам). Имам срок до 25 Юли да събера доказателства, че съм нямал съприкосновение с жалбоподателя. Проблема е, че ме уведомяват твърде късно и няма записи на камери в района - проверих всички налични, но резултата бе един: понеже е минало много време, всички камери са презаписали деня.

След всичко описано по-горе имам няколко въпроса, на които ще се радвам да получа отговор:
1. При неспазване на чл. 123, ал. 3, т.Б и В от страна на жалбоподателя (а именно - да слезе от колата и да констатира щети по нея от катастрофата след което всички участващи да решат какво да правят), мога ли да оборя наказателното постановление и да ми върнат книжката?
2. КАТ са дошли на място и вероятно са съставили някакъв протокол за ПТП и с избягал участник в него. Въпроса ми е, този протокол мога ли да го обжалвам и в какъв срок? Призовката ми идва почти три седмици след като се е случило ПТП-то и предполагам, че ако има срок за обжалване на такъв протокол, то той вече е изтекъл.
3. Четох, че при такава ситуация с избягал от ПТП, КАТ трябва да намерят колата за да я изследват за щети от предполагаемото ПТП. До момента никой не е дошъл да оглежда колата. Истина ли е това с огледа?
Така или иначе няма да се оставя лесно да ми вземат книжката. Ще обжалвам и всичко друго каквото е необходимо ще направя за да докажа, че съм невинен. Но до 25 Юли трябва да намеря начин как тогава да не ми я отнемат.
Благодаря предварително на всички, които ще ми дадете отговори и насоки.

...
Това беше въпрос от рубриката "хората питат, адвокати отговарят".

Задай своя въпрос

Най-новите статии

Избрани от редакцията

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си