Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Често задавани въпроси

Какво е pravatami.bg?

“pravatami.bg: разкодираните закони” е инициатива на Сдружение “Департамент за правна култура”. Проектът е със заложена социална функция, като основната му и единствена цел е да предоставя полезна и практична правна информация за своите читатели, поднесена по един разбираем начин. Вярваме, че така ще допринесем за по-високата правна култура в общество ни. А това ще доведе и до неговото демократично израстване. Т.нар. “Права” са кратки статии на юридическа тема. Те поставят читателя в конкретна житейска ситуация и разясняват приложимите права и задължения на достъпен език.

Какво не е pravatami.bg?

Материалите в сайта нямат претенции да бъдат изчерпателен юридически съветник или да обхващат всички възможни житейски хипотези. Стопанската цел тук липсва, именно затова няма и рекламни банери. Постарали сме се да съсредоточим вниманието само и единствено върху правата и насрещните им задължения.

Кой пише материалите?

Статиите се пишат от студенти по право и практикуващи юристи. Платформата е отворена и всеки, който има желание може да се присъедини към авторския колектив като сам стане автор. Платформата се развива и управлява от широк екип – запознай се нас.

Как се създават статиите?

Екип от редактори прави планьорка на темите за близкото бъдеще. Автор се заема с конкретна тема: изследва проблемите, чете, анализира и започва да разкодира законите. Статията се редактира от екип редактори – целта е съдържанието да бъде юридически вярно, но и написано на достъпен език. Всяко публикувано Право се актуализира според действащите закони.

Как статиите са актуални?

Зад всяко твърдение на наш автор има конкретна законова обосновка. Всички тези норми (членове, алинеи и т.н.) са налични накрая на Правото в “източници”. Тези “източници” са въведени в специален софтуер, който следи промените в законодателството: ако има промяна -> получаваме сигнал -> актуализираме.

От кога има pravatami.bg?

Онлайн сме от 03.09.2012 г. Идеята се роди на 8 декември 2011 г., а работата започна в началото на 2012 г. От тогава до сега се гордеем с любовта на над 1.2 милиона българи в уеба и 80 000+ на мобилното ни приложение. Горди сме и с награди като БГ Сайт 2013 в категория “Кауза”, I място в българските уеб награди за НПО и номинация за човек на годината.

Как се финансира pravatami.bg?

От 01.02.2014 г. pravatami.bg се подкрепя финансово от Фондация “Америка за България”. Платформата ни е 100% безплатна и няма разсейващи реклами. Особено много разчитаме на благодарността на читателите ни, които ни подкрепят на подкрепа.

Мога ли да използвам статиите или отделни текстове?

Споделянето в социалните мрежи, както и чрез е-майл, е препоръчително. Използването на материали от pravatami.bg за каквито и да е други цели, може да се осъществява само след разрешение от Екипа.

Имам юридически проблем. Предоставяте ли консултации?

pravatami.bg не е място за индивидуални юридически консултации. Нито авторите, нито който и да е друг, ангажиран с pravatami.bg не предоставя правни консултации. Работим за това скоро да има възможност и за това. Абонирай се за бюлетина, ако желаеш да научиш повече. Не пропускай да прочетеш и правото си на безплатна правна помощ.

Имам нужда от адвокат. Ще ми препоръчате ли?

За момента този тип програма не е налична на pravatami.bg. Скоро ще бъде – абонирай се за бюлетина ни и ще научиш щом се случи.

Бихте ли разтълкували разпоредбата на чл. 12 от Наказателния кодекс?

Да, разбира се, това е, което правим. За нас ще бъде удоволствие. Може да ни пишеш с конкретна тема през Предложи Право.

Ако в съзнанието ти изникват каквито и да е други въпросителни – свържи се с нас.

Станимир Ненов

Праватар

Основател и предприемач. Радвам се, ако успявам да създавам полезни неща. Помагам и на други да създават. С pravatami.bg създадохме най-голямата среда за разкодирани закони – правна информация на разбираем език. Advokatami.bg е инструментът за реализиране на права. Иновираме в правния свят с цел отношението клиент – адвокат (или клиент – администрация) да бъде без бюрокрация, сигурно и достъпно. Вярвам, че идеята няма значение – важно е изпълнението. Когато мога пътувам, чета и ако остава време – мисля. Не спирам да уча. Обожавам тенис.

10 правни курса,
които спестяват стотици левове