2016-11-30 Въпроси и отговори | pravatami.bg

Често задавани въпроси

И може би няколко не толкова често задавани.


Какво е pravatami.bg?
“pravatami.bg: разкодираните закони” е инициатива на Сдружение “Департамент за правна култура”. Проектът е със заложена социална функция, като основната му и единствена цел е да предоставя полезна и практична правна информация за своите читатели, поднесена по един разбираем начин. Вярваме, че така ще допринесем за по-високата правна култура в общество ни. А това ще доведе и до неговото демократично израстване. Т.нар. “Права” са кратки статии на юридическа тема. Те поставят читателя в конкретна житейска ситуация и разясняват приложимите права и задължения на достъпен език.

Какво не е pravatami.bg?
Материалите в сайта нямат претенции да бъдат изчерпателен юридически съветник или да обхващат всички възможни житейски хипотези. Стопанската цел тук липсва, именно затова няма и рекламни банери. Постарали сме се да съсредоточим вниманието само и единствено върху правата и насрещните им задължения.

Кой пише материалите?
Статиите или т.н. от нас “Права” се пишат от студенти по право и практикуващи юристи. Платформата е отворена и всеки, който има желание може да се присъедини към авторския колектив като сам стане автор. Платформата се развива и управлява от широк екип – запознай се нас.


Как се създават Права?
Екип от редактори прави планьорка на темите за близкото бъдеще. Автор се заема с конкретна тема: изследва проблемите, чете, анализира и започва да разкодира законите. Статията се редактира от екип редактори – целта е съдържанието да бъде юридически вярно, но и написано на достъпен език. Всяко публикувано Право се актуализира според действащите закони.


Как Правата (статиите) актуални?
Зад всяко твърдение на наш автор има конкретна законова обосновка. Всички тези норми (членове, алинеи и т.н.) са налични накрая на Правото в “източници”. Тези “източници” са въведени в специален софтуер, който следи промените в законодателството: ако има промяна -> получаваме сигнал -> актуализираме.


От кога има pravatami.bg?
Онлайн сме от 03.09.2012 г. Идеята се роди на 8 декември 2011 г., а работата започна в началото на 2012 г. От тогава до сега се гордеем с любовта на над 1.2 милиона българи в уеба и 80 000+ на мобилното ни приложение. Горди сме и с награди като БГ Сайт 2013 в категория “Кауза”, I място в българските уеб награди за НПО и номинация за човек на годината.


Как се финансира pravatami.bg?
От 01.02.2014 г. pravatami.bg се подкрепя финансово от Фондация “Америка за България”. Платформата ни е 100% безплатна и няма разсейващи реклами. Особено много разчитаме на благодарността на читателите ни, които ни подкрепят на подкрепа.


Мога ли да използвам статиите или отделни текстове?
Споделянето в социалните мрежи, както и чрез е-майл, е препоръчително. Използването на материали от pravatami.bg за каквито и да е други цели, може да се осъщяствява само след разрешение от Екипа.


Имам юридически проблем. Предоставяте ли консултации?
pravatami.bg не е място за индивидуални юридически консултации. Нито авторите, нито който и да е друг, ангажиран с pravatami.bg не предоставя правни консултации. Работим за това скоро да има възможност и за това. Абонирай се за бюлетина, ако желаеш да научиш повече. Не пропускай да прочетеш и правото си на безплатна правна помощ.


Имам нужда от адвокат. Ще ми препоръчате ли?


Бихте ли разтълкували разпоредбата на чл. 12 от Наказателния кодекс?
Да, разбира се, това е, което правим. За нас ще бъде удоволствие. Може да ни пишеш с конкретна тема през Предложи Право.


(*) Ако в съзнанието ти изникват каквито и да е други въпросителни – свържи се с нас. (*)

Вземи до -50% отстъпки от правни услуги, достъп до база данни с над 130 документа и бързо обслужване

Виж как10 правни курса,
които спестяват стотици левове