1. Здравейте Анатоли, Наистина административният път, по който трябва да се извърви за смяна на категоризацията на обект, е дълъг. Идеята Ви през този период да отдавате помещението като офис под наем за определени часове/дни придобива все по-голяма популярност. В случая няма законови пречки и специалнПрочети

  Здравейте Анатоли,

  Наистина административният път, по който трябва да се извърви за смяна на категоризацията на обект, е дълъг. Идеята Ви през този период да отдавате помещението като офис под наем за определени часове/дни придобива все по-голяма популярност.

  В случая няма законови пречки и специални изисквания да отдавате помещението под такъв наем. Все пак е добре да имате предвид, че важат изискванията за регистрирана фирма, издаване на касов апарат и др., с които да отчитате дейността си.

  Ако имате нужда от допълнително съдействие, можете да се свържете с нас на посочения по-долу телефон или да изпратите Вашето запитване към специалист в областта тук: http://www.kantorata.net.

  Успех!

  Поздрави,
  Ива Семенкова
  юрист | Advokatami.bg
  0888 047 188

  See less
  • 0
 2. Здравейте, Когато се купува или продава биткойн от физическо лице, се дължи данък общ доход, а ако сделката е извършена от фирма, тя дължи корпоративен данък. Когато биткойнът се купува в Европейския съюз, ДДС не се дължи. Когато пък дружеството Ви продава биткойн, тя също не начислява ДДС на купуваПрочети

  Здравейте,

  Когато се купува или продава биткойн от физическо лице, се дължи данък общ доход, а ако сделката е извършена от фирма, тя дължи корпоративен данък. Когато биткойнът се купува в Европейския съюз, ДДС не се дължи. Когато пък дружеството Ви продава биткойн, тя също не начислява ДДС на купувача.

  Повече за това как законът третира тези сделки, можете да прочетете на следната статия: https://pravatami.bg/19253 .

  Поздрави,
  Ива Семенкова
  юрист | Advokatami.bg
  0888 047 188

  See less
  • 0
 3. Здравейте, Няма пречка процедурата по ликвидация да бъде осъществена дистанционно, ако съдружниците не пребивават на територията на страната. Най-добрият и лесен вариант е да бъде назначен ликвидатор, който да извърши всички необходими действия. Ликвидаторът се назначава с решение на съдружниците, зПрочети

  Здравейте,

  Няма пречка процедурата по ликвидация да бъде осъществена дистанционно, ако съдружниците не пребивават на територията на страната. Най-добрият и лесен вариант е да бъде назначен ликвидатор, който да извърши всички необходими действия. Ликвидаторът се назначава с решение на съдружниците, за което не е необходимо да бъде посещаван нотариус или българско посолство в чужбина.

  Можете да прочетете повече за ликвидацията и да потърсите съдействие на този линк: http://www.advokatami.bg/zakrivane-na-firma

  Ива Семенкова
  юрист | Advokatami.bg
  0888 047 188

  See less
  • 0
 4. Здравейте Селим, Няма пречка да работите както по трудов, така и по граждански договор едновременно. Хубаво е да имате предвид, че в такъв случай е необходимо да бъдат внасяни осигурителни и здравни вноски и по двата договора. Повече за гражданския договор можете да прочете на тази статия: https://pПрочети

  Здравейте Селим,

  Няма пречка да работите както по трудов, така и по граждански договор едновременно. Хубаво е да имате предвид, че в такъв случай е необходимо да бъдат внасяни осигурителни и здравни вноски и по двата договора.

  Повече за гражданския договор можете да прочете на тази статия: https://pravatami.bg/15568

  Ако имате нужда от съдействие с договора, преглед на включените в него разпоредби и мнение от специалист в областта, можете лесно да го получите от този линк: https://www.advokatami.bg/pregled-na-dogovor

  Ива Семенкова
  юрист | Advokatami.bg
  0888 047 188

  See less
  • 0
 5. Здравейте Иван, Работодателят може да компенсира с пари неизползваният платен годишен отпуск, единствено при прекратяване на трудовото правоотношение. Изискване е отпускът да не е погасен по давност, тоест да не са изтекли 2 години от годината, в която е следвало да се използва.

  Здравейте Иван,

  Работодателят може да компенсира с пари неизползваният платен годишен отпуск, единствено при прекратяване на трудовото правоотношение. Изискване е отпускът да не е погасен по давност, тоест да не са изтекли 2 години от годината, в която е следвало да се използва.

  See less
  • 0
 6. Здравейте Лилия, Изборът, който ще направите, е от значение за Вашите осигуровки. След като решението на ТЕЛК е с право на работа, то Вие не сте освободени от задължението за внасяне на осигуровки. Ако изберете да се осигурявате на основание трудов договор, ще бъдете задължително осигурена за всичкиПрочети

  Здравейте Лилия,

  Изборът, който ще направите, е от значение за Вашите осигуровки. След като решението на ТЕЛК е с право на работа, то Вие не сте освободени от задължението за внасяне на осигуровки.

  Ако изберете да се осигурявате на основание трудов договор, ще бъдете задължително осигурена за всички рискове – общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука, професионална болест и безработица.

  Осигуровките следва да бъдат внасяни от Вашия работодател. Това е негово задължение.

  Ако се осигурявате на основание свободна професия, то ще заплащате осигуровки само за някои рискове – инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Задължението за внасяне на осигуровки ще бъде Ваше и осигуровките следва да се внасят авансово всеки месец. Ще имате задължението и за подаване на годишна данъчна декларация.

  Препоръчвам, независимо от избора, който ще направите, да се осигурявате на Вашия реален доход, предвид че това е определящо за пенсията, която ще получавате в бъдеще.

  Ако имате нужда от съвет от специалист, можете да изпратите Вашето запитване тук: https://www.kantorata.net/.

  Още по темата за осигуряването можете да прочете на следния линк: https://pravatami.bg/27547.

  See less
  • 0