Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Конституцията – Неприкосновеност на жилището

Автор:
Конституцията – Неприкосновеност на жилището

konstituciq na republika bulgaria chlen 33
 

Чл. 33. (1) Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона.

(2) Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост.

Моят дом е моята крепост!
В чл. 33 от Конституцията изрично е прогласена неприкосновеността на жилището.

Тази неприкосновеност обаче не е неограничена – Конституцията и законите на страната уреждат случаите и реда, по който може да се влезе в жилището на всеки без негово съгласие.

Служителите на полицията имат право на достъп за предотвратяване на престъпление, за залавяне на престъпници и в други случаи, в които защитата на обществения интерес го изисква.

Това може да стане и за извършване на действия по разследване на престъпления по разпореждане на орган на съдебната власт – напр. извършване на оглед, претърсване, изземване.

Пълен текст на Конституцията на Република България.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Още разкодирани текстове на Конституцията