Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Конституцията – предаване на съдебната власт

Автор:
Конституцията – предаване на съдебната власт

konstituciq na republika bulgaria chlen 31
 

Република България е правова държава и държавната власт се осъществява при спазване на Конституцията и законите.

Съгласно чл. 31 всяко лице, обвинено в извършването на престъпление следва да бъде предадено на съда в определен от закона срок.

В действащия Наказателно-процесуален кодекс законодателят изрично е регламентирал срок, в който следва да бъде проведено досъдебното производство и обвинението (обвинителният акт) внесен в съда.

Разследването следва да се извърши в двумесечен срок от образуване на досъдебното производство, като има опция този срок да бъде удължен с до четири месеца, след което делото се изпраща на прокурора, който има едномесечен срок да се произнесе с постановление за: прекратяване или спиране на делото, предложение за освобождаване от наказателна отговорност, споразумение, или да внесе обвинителния акт в съда.

Спазването на този срок гарантира приключването на досъдебното производство в разумни срокове, което от своя страна е предпоставка за “преодоляване” на основни проблеми в съдебната система като напр., но не само изправянето пред съд на обвиняемия и произнасяне на справедлива присъда в разумни срокове, а не “разтакаване” с години.

Пълен текст на Конституцията на Република България.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Още разкодирани текстове на Конституцията


10 правни курса,
които спестяват стотици левове