Издаване на фактура в България

Издаването на фактура в България следва стриктни правила, които се различават в зависимост от това дали фирмата е регистрирана по ДДС или не. За фирми, нерегистрирани по ЗДДС, задължителното съдържание включва номер на фактурата с арабски цифри, дата на издаване, идентификационни данни на издателя и получателя, и информация за стопанската операция​1​. За регистрирани по ЗДДС фирми, фактурите изискват допълнителни реквизити като десетразряден номер, посочване на номер по ЗДДС на участниците, данъчната дата, ставката и размера на данъка, както и отделно изтъкната сума за плащане, ако тя се различава от данъчната основа и данъка​1​.

Фактурата трябва да се издаде в 5-дневен срок от данъчното събитие (направеното плащане) и трябва да се внимава за поредността на номерата, като се избягва дублиране и пропуски. Погрешно съставените фактури трябва да се анулират и да се издадат нови​1​.

Допълнителни не задължителни елементи могат да включват начина и срока на плащане, имената на лицата, участвали в транзакцията, и мястото на предаване на стоката или услугата​2​. Подпис и печат върху фактурата не са задължителни след промени в законодателството от 2007 и 2011 г.​1​.

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

7.11.2023

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си