Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Относно инфлацията

Автор:
Относно инфлацията

Текстът представлява резюме на тема инфлация по коментари на Бъфет и Мънгър от годишните събрания на акционерите на Бъркшър Хатауей. Извадени са от книгата University of Berkshire Hathaway: 30 Years of Lessons Learned from Warren Buffett & Charlie Munger at the Annual Shareholders Meeting. Книгата ми попадна преди година, четох я няколко пъти и всеки път научавам нещо ново. Хей, лихвата с натрупване (the compound effect) работи и при книгите. След последното препрочитане, реших, че може някои нещата да бъдат полезни и за теб. Споделям ги по-долу.

Инфлацията е политика

Бъфет казва, че това е политически феномен, не икономически. Има ли политици, които нямат чувство за мярка — ще се напечатат много пари в даден момент.

Политически манталитет тип “бързи решения” води до голяма инфлация. Възможностите на печатницата за пари като краткосрочно решение са много изкушителни. Инфлацията е наркотик. Това има сериозни последствия за инвеститори с фиксиран процент възвръщаемост. (Бележка Стан: Например, преди Ковид Китай притежава американски облигации за над 1 трилион долара. Печатането на пари след Ковид + инфлацията + момент на падеж по облигациите = САЩ си плаща дълга към Китай с евтини долари.)

Според Бъфет (на среща през 1988 г.) огромна инфлация ще се случи в даден бъдещ момент, защото печатенто на пари е прекалено лесно. Това не е нещо уникално за САЩ, проблем е на глобално ниво.

Как да се подсигурим срещу инфалция?

Недвижими имоти
Мънгър: “Всеки говори за големите пари в недвижими имоти, но забравят да говорят за големите пари загубени в недвижими имоти.”

Злато
Може да е обежище от обезценяващи се валути, но според Бъфет това важи за всеки физически актив. Например, ако Бъфет продаде See’s Candy’s и хората търгуваха чрез морски миди, той щеше да си получи подходящата сума в миди. Аналогично за Кока-Кола, петрол, земеделска земя. В същото време златото има ограничено реално приложение. (Бележка Стан: през годините Бъфет е споменавал и че ако инвестираш в злато, инвестираш в конкурс по красота – златото си е същото, не се променя, но се надяваш че в бъдеще някой ще оцени по-високо този актив.)

Чужди валути
Мънгър: “Достатъчно трудно е да разбереш културата, в която ти си израснал, камо ли пък някоя друга.”

Твърди активи (Hard Assets)
Мънгър: “Някой е решил, че картина на Ван Гог, която се е продала за 40 милиона долара миналата година е донесла 13% годишна възвръщаемост с натрупване. Акционерите в Бъркшър са се справили по-добре.”

Биткойн
Бъфет и Мънгър нямат позитивно мнение за изобретението на Сатоши Накамото. Аз ще засегна темата в отделна статия с резюме от книгата The Bitcoin Standard.

Ултималният хедж срещу инфлация?

Какво можем да направим, за да намалим рисковете от инфлация? Същото, което Бъфет и Мънгър биха направили, ако няма инфлация. Биха купували страхотни бизнеси, с отличен мениджмънт, на прилична цена. След това оставят тези хора да си развиват бизнеса.

Инфлацията не е желана от никого. Но добре управлявани бизнеси, които с малко капитал правят добри потоци пари и които имат гъвкавост в ценообразуването, ще се справят добре с инфлацията.

През 2002 година Бъфет коментира, че няма нищо лошо да имаш 6%-7% годишна възвръщаемост на парите си, при положение, че инфлацията е много ниска.

Инфлацията е врагът на инвеститора. Той казва, че ако имаме 3% реален растеж на БВП + 2% инфлация, това прави 5% номинален растеж на БВП. В такава ситуация годишна възвръщаемост в размер на 6%-7% от акции (при 1-2% корпоративни дивиденти) изглежда разумно очакване. И не е зле в условията на свят с ниска инфлация. На 10 трилиона долара БВП, акционерите да получават 6-7% възвръщаемост е напълно приемлив резултат.

Защита от инфлация 

Коментари от среща през 2004 г. Като първа мярка за защита, Бъфет препоръчва всеки първо да намери начин да си увеличи приходите. Например, ако си най-добрият заболекар или заварчик в града — заплатата ти (хонорарът) би трябвало да е обвързана с инфлацията. Т.е. да можеш си вдигаш цените всяка година спрямо нивото на инфлация.

Като следваща стъпка на защита, Бъфет препоръчва да притежаваш бизнеси, които може да минават през периоди на инфлация чрез ценообразуване и които имат ниски капиталови разходи за поддръжка на бизнеса. Т.е. бизнеси, които могат да повишат продажните си цени, без да правят допълнителни инвестиции / разходи за това. (Бележка Стан: Например Фейсбук. Бизнеси може да притежаваш в цялост, но и на части – като си купуваш акции от публичния пазар).

Най-лошите бизнеси, които можеш да притежаваш в условията на инфлация, са такива, които имат нужда от много капитал, за да са в играта и които не правят реална възвръщаемост. (Бележка Стан: Например WeWork. Uber може би е по-особен случай, но и те са по-скоро в тази графа.)

Инфлацията не е приятел на инвеститора. Мънгър коментира, че е почти гаранция, че повечето хора ще получат много малка възвръщаемост след като се пресметне инфлацията и данъците.

Като още една анти-инфлация стратегия, Мънгър добавя да избягваме да имаме “много глупави нужди в живота ни”.

Мънгър казва, че е трудно, но важно, да знаеш кой може да мине през цената на инфлацията. Бъфет добавя “Не е страхотен бизнес, ако трябва да се молят в църква преди да вдигнат цените с едно пени.” Бъфет обича бизнеси с необятни възможности в ценообразуването. Винаги дава за пример See’s Candy, но в по-ново време пример би бил Apple.

Бъфет казва, че можеш да научиш много за устойчивостта на даден бизнес, наблюдавайки поведението на цените.

Мънгър казва, че инфлацията е там където гледаш. Цените на стоките от първа необходимост в магазина може да не растат особено, но пък от друга страна да има голям ръст на цените на строителни материали, на желязото, бижута и т.н.

Винаги ще има инфлация от време на време. За САЩ и други държави в историята, това е класически начин да намалят разхода по външен дълг. Правиш инфлация и след това плащаш на света обратно с евтини долари. (Бележка Стан: по-горе споменах за Ковид и Китай).

Според Мънгър (коментар от 2009) Китай ще загуби най-много от голяма инфлация, защото са голям притежател на американски облигации. Обезценката на парите им е гарантирана когато дойде време да се покрият облигациите с евтини долари. (Бележка Стан: през 2020 г. Китай притежават над 1 трилион долара американски облигации).

Най-добрият хедж срещу инфлация е възможността ти да изкарваш пари.

Ако можеш постоянно да увеличаваш парите, които правиш, ще си получиш своя дял от икономическия пай.

Следващото голямо нещо е да притежаваш чудни бизнеси. Особено такива, които имат ниски капиталови разходи. Например, Кока-Кола има ниски капиталови разходи да расте и със сигурност ще си вземе своя процент от пая с приходи — както и да се измерва, в каквато и валута да е.

През 2010 г. Бъфет казва, че от 1930 до сега доларът се е обезценил с над 90%. В същото време САЩ са се справили добре.

Отново. Най-добрият хедж срещу инфлация? Компания с прекрасен продукт, която има нужда от малко капитал, за да расте.

Нека погледнем към нашите собствени възможности да изкарваме пари. По време на инфлация, може ли възнаграждението ни да се увеличи без допълнителна инвестиция?

Бъфет отново дава See’s за пример. Техният склад със стока се извърта бързо и има малка нужда от фиксирана инвестиция – перфектен хедж срещу инфлация. Ако бизнесът има много стока на склад и вземания от клиенти (забавени плащания) — това е много лош бизнес по време на инфлация.

Допадна ли ти това резюме на тема инфлация? В следваща статия съм планувал пари и Биткойн от книгата The Bitcoin Standard.

Коментари? Въпроси? Да обсъдим тук!

Статията е първоначално публикувана в Блога на Advokatami.bg

Станимир Ненов

Станимир Ненов

Праватар

Основател и предприемач. Радвам се, ако успявам да създавам полезни неща. Помагам и на други да създават. С pravatami.bg създадохме най-голямата среда за разкодирани закони – правна информация на разбираем език. Advokatami.bg е инструментът за реализиране на права. Иновираме в правния свят с цел отношението клиент – адвокат (или клиент – администрация) да бъде без бюрокрация, сигурно и достъпно. Вярвам, че идеята няма значение – важно е изпълнението. Когато мога пътувам, чета и ако остава време – мисля. Не спирам да уча. Обожавам тенис.

Още от Блога