Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Възстановяване на контролни точки

Автор:
Възстановяване на контролни точки

Могат ли да се печелят точки за шофьорската книжка в тотото, националната лотария, тв шоу с награди, щом има “златен талон” ? Не, не могат.  Заради снимката от мобилната камера или друго нарушение получих акт, а част от точките ми бяха отнети. Тъй като отиват на изчезване, чудя се дали мога да си върна някак малко, а най-добре много, точки? Дa, мога. Ето как:

Нека първо си припомня какво бяха тези неща контролни точки и има ли почва за тях у нас. За първи път получавам точки, когато ми бъде издаден контролен талон. От 21.01.2017 новите шофьори получават  първоначално 26 от максималните 39 контролни точки, а оставащите 13 получават след придобиване на 24 месеца стаж като водачи на моторно превозно средство. Според закона те служат за отчитане на извършените от мен нарушения. Респективно, намаляват, когато извършвам определени нарушения, за които се предвижда отнемане на точки.

Сетих се за какво са и искам да си върна колкото може повече. Кои са възможностите ми за възстановяване?

 • вариант 1 – отивам в място за провеждане на обучение за възстановяване на точки – автошкола;
 • вариант 2 – чакам 2 години, през които не правя други нарушения и точките ми се възстановяват автоматично.

В курс за допълнително обучение мога да се запиша след като подам заявление, в което декларирам, че НЕ СА ми отнети ВСИЧКИ контролни точки.  Трябва да имам поне 1 останала точка в контролния талон, за да може да се извърши възстановяване. В противен случай губя придобитата правоспособност и съм длъжен да върна свидетелството за управление в съответната служба на МВР. Също така трябва да съм заплатил всички глоби, което удостоверявам при записване в школата със съответните платежни документи. Като стана дума за плащане, допълнителното обучение също не е безплатно, а цената варира според избраната от мен школа.

Допълнителното обучение се провежда в учебен кабинет, в който на всеки обучаван е осигурено работно място. Продължителността на курса е 6 учебни часа, проведени в един ден.  Кабинетът е снабден с учебни материали за онагледяване на учебния процес.

Започва с решаване на изпитен тест. Резултатът се ползва за статистически цели.

Цели на обучението:  да актуализирам знанията си за безопасно управление на МПС, за да осъзная тяхното значение за предпазване от конфликтни ситуации и пътнотранспортни произшествия.

NB! С преминаване на курса могат да ми се възстановят най-много до 13 наведнъж. В рамките на следващата година НЕ мога да възстановявам точки отново по този ред.

След преминаване на обучението, данните от автошколата попадат в информационната система на МВР и в КАТ излиза съответният брой точки. Ако съм от друг град, трябва лично да си занеса документите в съответното териториално звено на КАТ, за да бъде отразена промяната в броя точки. А аз си обещавам, че няма да правя повече нарушения и да губя точки.

Алтернатива на допълнителното обучение в автошкола е да изчакам две години и да НЕ ПРАВЯ повече нарушения, за да ми се възстановят служебно точките т.е. автоматично.

Актуализира: Виктория Пенчева

 • Източници

  Закон за движение по пътищата (ЗДвП);

  чл. 157, ал. 1 – относно първоначалния брой точки и реда за придобиването им;

  чл. 157, ал. 4 – относно отнемането на всички точки и задължение за връщане на свидетелството за управление;

   

  чл. 158, ал. 1 –  относно реда и броя на възстановени точки за 1 година;

  чл. 190, ал. 3 – относно заплащането на глоби;

  Министерство на образованието, младежта и науката съвместно с Министерство на вътрешните работи – Учебна документация за допълнително обучение на водачи на моторни превозни средства за частично възстановяване броя на точките

  НАРЕДБА № Із-2539 от 17 декември 2012 г.

  за определяне максималния размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение:

   

  чл. 17, ал. 1 – относно условията на допускане на допълнително обучение за водачи;

  чл. 17, ал. 2 – относно ограничението за допълнително обучение при отнети всички контролни точки;

  чл. 18, ал. 1 – относно продължителността на обучението;

  чл. 19 – относно решаването на тест от обучаемите преди провеждането на обучението.

   

   

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Румяна Йорданова

Румяна Йорданова

автор

Румяна е доскорошен деен и буден студент в Алма Матер, а от декември 2015 г. вече и дипломиран висшист по право. Има стажове в Комисия за помилването, Областния управител на София-област, "ЧЕЗ" АД.

Свързани статии