Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Годишен технически преглед на МПС

Автор:
Годишен технически преглед на МПС

Докато преглеждах необходимите документи за регистрация на моя автомобил, установих, че трябва да премина годишен технически преглед. Какво е това?

Годишен технически преглед (ГТП)

Годишният технически преглед дава сигурност на водачите на моторни превозни средства. Всеки един автомобил трябва да покрие определени изисквания, за да премине успешно прегледа. В България ГТП е задължителен, като времето, за което важи, зависи от вида на превозното средство. Цената на един годишен технически преглед се определя от всеки пункт и варира обикновено между 30 и 50 лева. Прегледите се контролират с камери. 

Какви документи са ми необходими?

За да може едно моторно превозно средство (МПС) да премине годишен технически преглед, са необходими следните документи:

 • Свидетелство за регистрация на МПС част 1 и част 2 – това са “малкият” и “големият” талон на колата. Мога да представя и копие на големия талон, но малкият трябва да е в оригинал.
 • Документът за самоличност на лицето.
 • Ако автомобилът има монтирана газова уредба, трябва да има залепен стикер   “ГАЗ”на задното стъкло.
 • Сертификат за изправност на уредбата, издаден от фирмата, която я е поставила – за автомобили с газова уредба, поставена след 01.01.2015г.

Ако по време на прегледа се открие неизправност, ми се издава съответното удостоверение. Като собственик на автомобила имам 14-дневен срок да отстраня неизправностите, след което повторно се явявам на преглед.
Важно! При този втори преглед, се наблюдава само дали са отстранени констатираните неизправности.  

След като премина успешно технически преглед, получавам удостоверение за техническа изправност. В удостоверението е описано кога е преминат последният преглед и до коя дата трябва да направя следващия.

Изисквания към контролно-техническите пунктове

Местата, където се извършва прегледът трябва да отговарят на определени изисквания:

 1. Те се делят на категории, в зависимост какви превозни средства могат да преминат през тях.
 2. Пунктовете трябва да бъдат затворени помещения с два изхода. Не трябва автомобилът да извършва маневра “движение назад”, за да излезе.
 3. Контролните пунктове трябва да имат компютърна система, която да регистрира прегледите и да контролира измервателните уреди.
 4. На видимо място в контролно-техническия пункт трябва да бъдат поставени разрешението, издадено от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, както и ценоразпис на видовете прегледи.

Колко време е валиден годишният технически преглед?

За различните видове МПС има различен период, през който трябва да преминат задължителен годишен технически преглед: 

 • Леките и товарните автомобили, къмпинг-автомобилите и линейките, когато са регистрирани като нови, подлежат на преглед за първи път на третата година от първоначалната регистрация. Следващият преглед е на петата година.

NB! Лекият автомобил, регистриран като нов, подлежи на преглед на третата година, но задължително преди датата, на която е регистриран. В случай че бъде направен ГТП след тази дата, лекият автомобил следва да преминава преглед всяка година (четвърта, пета и т.н.), т.е. губя правото следващият преглед да бъде на петата година от регистрацията. 

 • Лек автомобил – След като автомобилът ми е изпълнил първата петилетка, техническите прегледи се извършват веднъж годишно.
 • Автобусите и таксиметровите автомобили преминават ГТП  веднъж на 6 месеца.
 • Товарните автомобили, ремаркета и полуремаркета, без къмпинг-ремаркетата които са по-нови от 10 години,  подлежат на преглед веднъж годишно. Тези, които са по-стари от 10 години, се преглеждат веднъж на 6 месеца.
 • Мотоциклетите преминават технически преглед веднъж на 2 години.
 • Тролейбусите и трамвайните мотриси преминават технически преглед веднъж на всеки 6 месеца.
 • линейките, къмпинг-автомобилите и пътните превозни средства, с които се извършват превози с атракционна цел преминават технически преглед всяка година.

А ако не съм минал преглед?

Ако управлявам МПС, което е с изтекъл или невалиден годишен технически преглед, КАТ може да ме глоби с 50 лв.

 • Източници

  Закон за движение по пътищата

  чл. 147- относно валидността на ГТП

  чл.181 – oтносно глобите

  Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства

  чл. 2 – задължителността на техническите прегледи

  чл. 29 – време на валидност на ГТП

  чл. 30 – относно необходимите документи

  чл. 34 – отностно издаване на документ за преминатия ГТП

  чл.37 – отностно неизправностите по автомобила

  чл.38 –  отностно успешно преминатият ГТП

  чл.40 – относно последващия преглед, когато първият е бил неуспешен

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Радослав Антов

Радослав Антов

автор

Радослав учи право в СУ „ Св. Климент Охридски”, 4-ти курс. Има интерес в областта на вещното и наказателно право. Желае да направи правото по-достъпно.

Свързани статии