Ползвам Viber, защото мога да водя безплатни разговори с хора в и извън страната без ограничение, стига да имам добра интернет връзка. Веднъж имах много неприети обаждания от непознат номер и когато набрах обратно, не получих отговор. Не знаех кой ме е търсил толкова упорито. Мой познат ме посъветва да направя търсене с телефонния номер във Вайбър. Намерих профила на човека и по профилната снимка и име веднага се сетих кой е. Не знаех, че мога да бъда толкова лесно откриваем/а. Затова потърсих Общите условия на Вайбър. Първото нещо, което прави впечатление, е че те не са достъпни на български език. Затова черпя информация директно от английската версия.

Поверителност

Viber ми позволява да редактирам профила си – името и профилната снимка. Ако желая, мога да свържа Фейсбук профила ми с Вайбър акаунта ми. Тогава всички мои Фейсбук приятели, които имат Вайбър акаунти, ще се появят в графа “Контакти”. По мой избор мога да използвам профилната ми снимка във Фейсбук като профилна и във Вайбър.

Следната информация остава поверителна според Общите условия:

  • Съобщения в лични чатове и лични чат групи – достъп имаме Вайбър, другите участници в чата и аз.
  • Списък с позвънявания – достъп имаме Вайбър и аз.
  • Изпратени и получени изображения, линкове и файлове (с изключения на тези в публичните чатове) – достъп имаме Вайбър, другите участници в чата и аз.
  • Списък с контакти – достъп имаме Вайбър и аз.
  • Свалени стикери и приложения – достъп имаме Вайбър и аз.

Ако не желая някой да ме търси във Viber и да вижда профила ми, номера ми, активността ми и профилната ми снимка, мога да го блокирам. Вайбър ми позволява и опцията на отблокиране, в случай че размисля. Отблокирането се прави в “Списъка на блокираните” в “Настройки”. !Важно Блокиран от мен контакт може да вижда съобщенията и изпратените от мен линкове и файлове в публични и лични чатове, ако и двамата сме участници в него.

Отскоро Viber ми предоставя възможността да създавам т.нар. “Скрити чатове”. До скритите чатове имам достъп чрез въвеждане на ПИН код. Този ПИН мога да променя в “Настройки”.

В случай че телефонът ми бъде откраднат или хакнат, мога да превърна част от контактите ми в т.нар. “Контакти на доверие”. Тези контакти са хора, на които имам доверие – близки приятели, роднини. Те могат да ми помогнат да възстановя своя Вайбър акаунт чрез своите лични акаунти.

Общодостъпна информация

  • Телефонният ми номер

Когато инсталирам Viber на телефона ми, моят телефонен номер се запазва в базата данни на Вайбър. Когато инсталирам Вайбър на компютър или таблет без мобилна карта, приложението изисква от мен да влезна във вече създаден акаунт или да свържа създаващия се акаунт с телефонен номер чрез SMS код. Ако мой познат или роднина има запазен телефонния ми номер и е инсталирал Вайбър на телефона си, то тогава Вайбър вече разполага с телефонния ми номер и без да съм си създал/а акаунт.

Viber позволява на потребителите да свържат акаунта си със своя Facebook профил. Ако във Фейсбук номерът ми е виден, то приятелите ми от Фейсбук, свързали профилите си с Вайбър, ще предоставят телефонния ми номер на Вайбър и без да си инсталирам приложението.

Веднъж запазен във Viber, номерът ми може да бъде намерен при търсене дори и ако премахна приложението от телефона си или унищожа телефонния си апарат. Всъщност Вайбър акаунтът ми е свързан с мобилния ми номер, а не със самия апарат.

  • Телефонният ми указател

Сваля ли приложението на Viber , аз се съгласявам с общите му условия и му осигурявам достъп до телефонния ми указател. Това означава, че всичките контакти от телефона ми се запазват в базата данни на Вайбър.

  • Профилна снимка

Когато редактирам профила си, приложението ми позволява да кача своя профилна снимка. Тази снимка става публична и може да се види от всекиго, който има телефонния ми номер в указателя си или прави търсене във Вайбър с телефонния ми номер. Ако някой от Facebook приятелите ми е свързал Вайбър акаунта си с Фейсбук профила си, то тогава той/тя може да види профилната ми снимка и без да има телефонния ми номер. Може също така да ми се обади на Вайбър или да ми остави съобщение.

NB! Viber ми позволява да променя видимостта на профилната ми снимка в “Настройки”. Мога да огранича кръга на хората, които виждат профилната ми снимка, само до контактите ми във Вайбър.

  • Онлайн статуса ми

Винаги когато отворя Вайбър, всички имащи достъп до моя профил, ще могат да видят активността ми. Ако използвам приложението в същия момент, изписва се, че съм активен/на. Ако не го използвам в момента на проверката, то изписва се кога последно съм го използвал/а. В “Настройки” мога да деактивирам функцията за показване на активността, като мога да променям тази опция веднъж за 24 часа.

  • Прочитане на съобщения

Когато отворя съобщение, за останалите участници в чата ще се изписва “Видяно” или моята снимка ще се появи под съобщението (зависи от операционната система). Тази опция също може да бъде деактивирана в “Настройки”.

  • Сваляне на Вайбър приложение, Вайбър игри и стикери

Когато си инсталирам Viber за първи път или свързвам акаунта си с приложение, инсталирано на друго устройство, Вайбър изпраща съобщение за това на всички, които ме имат в контактите си. Опцията за това оповестяване също може се деактивира в “Настройки”.

Не искам да ползвам Вайбър. Как да закрия акаунта си?

Прекратявам договора си с мобилния оператор и вече не използвам телефонния номер, но не съм деактивирала Вайбър акаунта си. Мобилните оператори могат да предоставят същия телефонен номер на друг човек. Новият ползвател на номера може да си инсталира Вайбър и тогава ще има достъп до профила и контактите ми. Затова от Вайбър съветват да деактивирам профила си и да изтрия всички данни от акаунта ми, преди да прекратя договора с мобилния оператор.

Когато деактивирам акаунта си, е важно да знам, че:

  • Вайбър ще премахне акаунта ми, ако до 2 години той не бъде активиран отново. Важно! Затова първо да изтривам данните от акаунта ми, след това да го деактивирам.
  • Ако изтрия приложението на Вайбър, това не значи, че съм деактивирала профила. Деактивирането се прави в “Настройки”.