Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Затъмнявaне стъкла на автомобил

Автор:
Затъмнявaне стъкла на автомобил

Пътна полиция може да ме спре за проверка винаги, както на случаен принцип за рутинна проверка на автомобила, така и когато има съмнения точно по отношение по-високия процент затъмненост на стъклата на колата ми.

Важно! Преценката на процента (%) затъмненост на стъклата полицаите не могат да правят “на око”, а трябва да са снабдени с измервателен уред.

Какво ме “грози”? Каква е санкцията?

Ако полицаите установят ограничена видимост през стъклата на автомобила ще ми съставят акт за административно нарушение, въз основа на който се издава наказателно постановление. А административното наказание, което ще ми се наложи с постановлението е “глоба” в размер на 20 лв.

Временно спиране от движение на автомобила ми до отстраняване на неизправността като принудителна административна мярка може да ми бъде наложена само със заповед на началника на сектор ”Пътна полиция на съответната ОДП на МВР или на оправомощено от него длъжностно лице. На практика трябва да знам, че началникът дава такива правомощия на всеки пътен полицай, тоест той може от името на началника да спре автомобила ми от движение.

Повече за: процедурата по съставяне на акт за нарушение, издаването на наказателно постановление и как мога да обжалвам наложеното ми наказание.

Важно! Ако желая да извърша тунинг на колата си добре е да съм запознат със следната информация.

 • Източници

  Закон за движението по пътищата (ЗДвП):

  чл. 105 ЗДвП – относно забраната за ограничаване на видимостта;

  чл. 171 – 172 ЗДвП – относно временното спиране на автомобила от движение;

  чл. 185 ЗДвП – относно глобата при нарушение.

  Правилник за прилагане на Закон за движението по пътищата (ППЗДвП):

  чл. 12 ППЗДвП – относно забраната за поставяне на предмети, които пречат на видимостта;

  чл. 13  ППЗДвП – относно забраната за поставяне на пердета на стъклата.

  Приложение № 3, т. 9.1.4.1. от Правило № 43/15.02.1988 г. на ООН/ИКЕ –  Единни условия относно одобряване на безопасни стъкла и материали от стъкло/Спогодба за приемане на еднакви технически предписания за превозни средства, публикувана в ДВ бр.№1/2000г.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Свързани статии

10 правни курса,
които спестяват стотици левове