Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Изпитателният срок в трудовия ми договор

Автор:
Изпитателният срок в трудовия ми договор

Кой?

Трудовият договор със срок за изпитване може да бъде сключен по моя инициатива или  съответно на работодателя ми.  Независимо обаче чия е идеята, трябва да имам предвид и в чия полза е уговорен срокът.

Вчия полза е уговорен срокът за изпитване”?

Ако изрично не е уговорено писмено, че изпитателният срок е в полза само на едната страна по договора – само в полза на работодателя или само в полза на работника/служителя, този срок се смята уговорен в полза и на двете страни. Тогава и аз, и работодателят ми имаме еднакви възможности за прекратяването му.

Обикновено работодателят уговаря срока в своя полза,  което влече след себе си определени последици:

  • Ако изпитателният срок е в полза на работодателя, той може да прекрати договора ми, когато пожелае и без да е необходимо да се обосновава допълнително.
    Разбира се, всичко това в рамките на тези 6 месеца (или по-малко, както са уговорени).
  • Аз обаче трябва да спазя изискването за предизвестие. Ако искам да напусна на момента, трябва да заплатя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието на работодателя си.

Работодателят може да сключи с мен трудов договор за изпитване за една и съща работа, в едно и също предприятие само веднъж.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Петър Кьосев

Петър Кьосев

автор

Петър върви по ръба между строгия официален стил на правото и полета на въображението в областта на дизайна и фотографията. Завършил е „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересът му е насочен към гражданскоправните науки. Убеден е, че всеки трябва да отстоява правото си на перспектива за развитие в собствената си страна. Както и в това, че преди да потърсиш правата си, трябва да имаш отговорността да спазваш задълженията си. Обожава киното, а без музика не може да живее. Както и без приятелите си. Лятото мечтае за снега в планината, а зимата - за солта в морето. Спортът му е хоби, въпреки че все по-малко време му остава за него.

Свързани статии

10 правни курса,
които спестяват стотици левове