Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Как да напиша петиция до Европейския парламент?

Автор:
Как да напиша петиция до Европейския парламент?

Когато подпиша дадена петиция заедно с няколко лица (може да са физически и юридически), ние можем да определим свой представител и заместник-представители, които се считат за вносители на петицията. Ако не го направим, за вносител ще бъде счетено първото подписало я лице или друго подходящо лице (подходящо = недвусмислено следва от обстоятелствата, че то е такова).

Като вносител на петиция, аз мога по всяко време да оттегля подкрепата си за петицията. Петицията е валидна докато всички вносители оттеглят подкрепата си.

Какъв е крайният резултат?

  • Европейската комисия може да се свърже с компетентните органи или да се намеси посредством постоянния представител на съответната държава-членка. Случва се също така комисията по петиции да прикани председателя на ЕП да се свърже с националните органи.
  • Европейската комисия може да започне процедура за неспазване на задълженията, която може да доведе до решение на Съда на ЕС, на което след това мога да се позова като вносител на петицията.
  • Европейската комисия и Европейският парламент могат да предприемат политически инициативи във връзка с моята петиция.

Във всички случаи аз ще получа отговор за резултатите от предприетите действия.

Мога ли да подам анонимна петиция?

НЕ, анонимната петиция, т.е петиция, в която не съм посочил името си, няма да бъде разгледана от Комисията по петициите, защото не отговаря на едно от основните изисквания.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО:

  • Мога да подам петиция дори за случаи, касаещи еднократен инцидент, местен проблем или индивидуална жалба.
  • Когато, заедно с други граждани, подам колективна петиция до Европейския парламент само ще подчертая неотложността и ще разширя публичността на нашето искане.

А ето и един пример:

Парламентът получава петиция срещу инсталирането на четири нови ски влека в Австрия, което според подателя на петицията би имало катастрофални последици върху дивата природа. Вносителят е поканен да представи петицията в заседание на комисията по петиции на Европейския парламент, която след това изпраща мисия за събиране на факти. При завръщането на мисията, доклад с препоръките от посещението е представен пред Европейската комисия. Също така тя бива помолена да обясни какво е предвидено в законодателството и съдебна практика на ЕС относно компенсаторни мерки и как тези правила се прилагат в австрийското законодателство. Докладът се състои от 6 страници и дава добра представа за това какво може да се случи в резултат на успешна петиция (в случая това са препоръки от ЕК).

Актуализира: Мария Димитрова

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Свързани статии