Увеличаване на капитал на фирма (ЕООД / ООД)

Преживяхме стагнацията на пазара, бизнесът се разрастна и разширихме предмета си на дейност. Бъдещите планове - моите и на бизнес партньорите ми - изискват да увеличим капитала на нашата фирма (ЕООД или ООД) Какви са начините за увеличаване на капитала на фирма - търговско дружество? Информацията е налична по-долу.

Кога е възможно увеличаването на капитала на търговско дружество?

Законът поставя някои условия по отношение на увеличаването на капитала поради изключителната важност, която му отдава и неговите функции. Всичко за същността на капитала, неговите функции и как се формира мога да разбера тук.Ето ги и изискванията:

NB! Умно решение е да се обърна към специалисти за процедурата за увеличаване на капитал. Мога да пусна запитване тук и ще получа бързо и адекватно съдействие, на добра цена.

Начините за увеличаване на капитала при ООД и при АД

Поради различията, които съществуват при двете дружества, по-удобно е тяхното отделно разглеждане.

Дружество с ограничена отговорност (ООД)

Законът познава номинално и ефективно увеличаване на капитала. Каква е разликата? Номиналното увеличаване се осъществява без съдружниците да правят вноски, със средства на ООД (неразпределена печалба или излишък на средства по резервния фонд, които се използва за покриване загубите на ТД). Поради тази причина с решение на общото събрание (ОС) не може да бъде ограничено правото на съдружник да участва в увеличаването.Ефективното увеличаване на капитала включва извършване на нови вноски и може да се извърши по три различни начина:

  1. увеличаване (стойността) на дяловете;
  2. записване на нови дялове;
  3. приемане на нов/и съдружник/ци.

Кои са стъпките, през които трябва да преминем за да увеличим капитала успешно?

Най-важното е единомислието особено между съдружници. Законът изисква всички съдружници да гласуват “за” увеличаването на капитала на ОС. С решението трябва да определим размера и начина на увеличаването, както и съобразно избрания начин:

  1. стойността на увеличението на дела на всеки съдружник поименно;
  2. броят на дяловете, които се записват и лицата, които ги записват;
  3. приемането на новия съдружник и името му.

Акционерно дружество (АД)

Тук важи казаното за номинално и ефективно увеличаване на капитала при ООД. За да се извърши номиналното увеличаване за сметка на фонд “Резервен”, средствата по него трябва да надхвърлят 1/10 от капитала. А решението за увеличение трябва да се вземе до 3 м. след приемането на годишния финансов отчет с мнозинство ¾ от представения на събранието капитал.Начините за ефективно увеличаване на капитала на АД са следните:

  1. увеличаване номиналната стойност на вече издадените акции;
  2. издаване на нови акции;
  3. превръщане на облигации в акции (само ако това е изрично предвидено при записването на облигационния заем и издаването на облигациите). Облигациите са форма на кредитиране на акционерното дружество (само АД може да издава облигации). При предлагането за записване на облигации от заема, АД посочва задължително схема за погасяване на облигационния заем и периодичността на плащанията по него.

Важно! Най-разпространеният в практиката способ е издаването на нови акции.

Кои са стъпките, през които трябва да преминем, за да увеличим капитала успешно и какви особености има всеки начин?

За да увеличим капитала, е необходимо ОС да вземе решение с мнозинство от гласовете на представените на заседанието акции (в устава може да се предвиди по-голямо мнозинство, както и други условия за увеличаване). Важно! Когато има издадени акции от различни класове, е необходимо да се вземе отделно решение за увеличаване от акционерите от всеки клас.Увеличаване на номиналната стойност на акциитеПри този вариант на увеличаване нови акции не се издават, а се увеличава номиналът на вече издадените акции. Пример: ако акциите са били с номинал от 50 лв. стават с номинал от 100 лв., така дружеството удвоява капитала си. Издаване на нови акцииТук са възможни няколко различни варианта за издаване на нови акции:

Важно! Ако е предвидено в устава на АД, увеличението на капитала може да се извърши не с решение на общото събрание, а от управителния орган на АД (управителен съвет или съвета на директорите). Това може да се случи не по-късно от изтичането на 5 години от учредяването на дружеството. И да не е предвидено такова правомощие първоначално в устава, той може в по-късен момент може да бъде изменен в тази посока.[toggles][toggle title=Източници] Търговски закон (ТЗ):чл. 115 и 188 - относно срока за внасяне на целия размер на увеличението;чл. 137, ал. 1, т. 4 - относно вземането на решение при ООД;чл. 148 - относно начините за увеличаване на капитала при ООД;чл. 192 - относно изискванията за вписване на увеличаването на капитала;чл. 194 - относно предимството на акционерите при издаване на нови акции;чл. 194, ал. 4 и чл. 195 - относно увеличаването на капитала под условие;чл. 196 - относно правомощията на управителния орган във връзка с увеличаването на капитала;чл. 197 и чл. 246 - относно номиналното увеличаване на капитала;чл. 215 - относно облигациите;чл. 221, ал. 1, т. 2 и чл. 230 - относно вземането на решение при АД;[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

14.9.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си