Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Какво законът нарича „плодове“?

Автор:
Какво законът нарича „плодове“?

Много често законът говори за „плодове“. Когато ги споменем се сещам за шепа череши набрани през ранното лято, апетитни горски ягоди, прелестният цвят на гроздето Булгар, круши, праскови, кайсии и пр. Ако реша да покажа особени знания, бих могъл да спомена и домата, за който ботаниците непрекъснато спорят дали е плод или зеленчук. Е, за правото този въпрос е решен още преди хилядолетия.

Какво е плод по закон?

За закона „плод“ е много по-широко понятие. Това е всеки доход (натурален или пък пари), който мога да получа от една вещ, без, по някакъв начин, да се накърни целостта ѝ. Тази вещ правото нарича „майка“.

Видове плодове

Според това, дали плодовете са продукт на биологични процеси или пък са част от някаква природна даденост, в правото различавам два различни вида плодове – естествени и граждански.

Естествените плодове се „раждат“ по биологичен или по друг природен път. Така „плодове“ в закона съвпада и с общото им разговорно понятие (ябълки, банани, мандарини), но на същото качество отговарят и зеленчуците. Те също са плодове за правото. Плодове са и животните, родени във фермата, но и животинските продукти. Теленцето е плод на кравата (тя е негова „майка“), вълната – на овцата, яйцето – на кокошката и т.н. Пържолата обаче няма да е “плод” на прасето, защото нейното „извличане“ би накърнила целостта му, което е недопустимо за плодовете. „Вещта майка“ трябва да остане непокътната. Между другото не е нужно „майката“ да е женско животно, както сме свикнали в житейските си разбирания. „Вещ майка“ ще бъде, например, и овощното дърво.

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Свързани статии