Регистрация

Регистрирай се, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Вход

Влез в своя профил, за да задаваш въпроси и да отговаряш.

Забравена парола

Забравена парола? Въведи твоя имейл адрес. Ще изпратим линк за нова парола по имейл.

Нужен е профил, Трябва да си в своя профил, за да добавиш въпрос.

Правата ми в гората

Автор:
Правата ми в гората

Горските продукти – “дар от природата”

Маниак съм на тема “био”. Бера си билки и други разни треви, които дават сили незнайни и са лек за всякакви болежки. Но не бера от къде да е, а само от гората. И гъби да си набера се изкушавам, но натравянето с отровни гъби не е добра перспектива за край на една туристическа разходка. Трябва да знам, че ползването на лечебни и ароматни растения, горски плодове, гъби и други горски продукти за лична употреба (тоест не осъществявам с тях стопанска дейност като производство и продажба на чай, лечебни мехлеми и др.) е свободно и безвъзмездно.

Любовта не знае място и време

Разходката с половинката ми из гората е изключително романтично преживяване, а и още не сме пробвали да се насладим на любовта си в гората. Но това не може да стане в близост до основната горска алея, а “дискретно”. В нашата палатка например, където няма “да ни светят” други туристи, дори и четири крака “случайно” да се подават от нея навън. Шегата на страна, сексът на публично място пък било то и в колата или на самата горска поляна е забранен, представлява нарушаване на обществения ред. За да се запозная по-подробно с този въпрос, мога да посетя pravatami.bg.

Къмпинг

При добро време, екипировка и най-важното добра компания мога да прекарам ден-два на палатка в гората. Рискувам обаче да попадна на горски имот частна собственост и да се окажа нарушител. Ако се съберем достатъчно хора, можем и да си направим импровизиран къмпинг. Пари не може да ни се събират, все пак достъпът до гората е свободен. За съжаление обаче има и една неприятна практика, която си позволяват организаторите на къмпинг – пренощуването на къмпинга е платено, но те събират пари и за разпъване на палатка в дивите горски територии в непосредствена близост.

Маратон в гората – защо не?

Мога да организирам обществено или спортно мероприятие в гората, като поискам разрешение от директора на съответната регионална дирекция по горите най-малко 14 дни по-рано. Необходимо е в молбата си да посоча мястото на провеждане и очаквания брой участници, както и да имам съгласието на собственика или на лицето, управляващо територията. Трябва да осигуря пожарната безопасност на събитието, почистването на територията и премахването на поставените преместваеми обекти след това. Абе, трудна работа, но не невъзможна, една страхотна идея за шефа как да сплоти колектива при екстремни условия.

Важно! Аз съм опитен турист, но ако имам съмнения, че съм се отклонил от пътя и не мога да се ориентирам как да се върна обратно, е добре да потърся помощ на телефон 112. Да използвам GPS на мобилния си телефон също е вариант, но ако положението е сериозно, рискувам да изтощя и батерията на телефона си без резултат.

Какво мога да направя за гората?

Аз обичам гората и природата въобще. Когато ходя там мога да:

 • засадя дръвче – в живота си човек трябва да засади поне едно дърво, чувството е невероятно. При това обезлесяване на горите е добра кауза като тръгвам към гората да взема и една фиданка. Трябва да знам все пак, че залесяването на горите се осъществява в съответствие с утвърдени горскостопански планове, които определят вида, височинността, разстоянието между насажденията и т.н.
 • окажа помощ при бедствие – когато забележа дим или пламъци, дори и те да не са в непосредствена близост в същата горска територия, трябва непременно да сигнализирам на телефон 112, като се опитам да дам точни кординати.

Важно! Ако съм непосредствен свидел на пожар, не бива да се включвам  неподготвен в гасенето му, това може да застраши живота ми и затрудни работата на пожарните екипи.

В гората не бива да …

 • изхвърлям отпадъци – замърсяването на околната среда с отпадъци е забранено и може да ми бъде наложена глоба от 300 до 1000 лв. В гората малко трудно някой ще ме хване, но никога не бива да го правя – боклука си от храни, напитки и др. по време на туристическата си обиколка събирам надлежно и изхвърлям след това на обозначените места. Спазването на правилата не трябва да е само под страх от наказание, аз обичам природата!
 • върша по-лоши неща като запалването на горска растителност например. Проявата на небрежност като недозагасен фас от цигара може да е фатална.
 • Източници

  Закон за горите (ЗГ):

  чл. 91 – относно планирането на залесяването на горите;

  чл. 119, ал. 2 – относно ползването на горски продукти;

  чл. 144 – относно свободния достъп до горските територии;

  чл. 145 – относно забраната за ограждения на горските имоти;

  чл. 150 – относно организирането на спортни и обществени мероприятия в гората;

  Закон за управление на отпадъците (ЗУО):

  чл. 104, ал.1, т. 1 – относно изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места;

  Наказателен кодекс (НК):

  чл 325 – относно престъплението хулиганство;

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.

Пенка Попова

Пенка Попова

автор

Пенка Попова е завършила специалност Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По настоящем е адвокат, практикуващ в областите гражданско право и процес, корпоративно право, административен и данъчен процес.

Пенка Попова е била автор в pravatami.bg през периода 2014 г. - 2016 г.

Свързани статии

10 правни курса,
които спестяват стотици левове