Настаняване в студентско общежитие

Вече знам какво трябва да направя, за да кандидатствам за настаняване в студентско общежитие. Кандидатствах успешно, класиран съм и е време да науча повече за това как протича самото настаняване, както и какви са правата и задълженията ми като наемател на стая в общежитие.НастаняванеСлед като бъда класиран ми се издава заповед за настаняване. Обикновено тя съдържа номера на блока и стаята, в която ще живея, както и срок за настаняване. В случай че не се настаня в посочения срок (без да имам уважителна причина за това), друг студент може да заеме моето място. Сроковете и конкретните условия за настаняване се определят от всяко висше учебно заведение, затова е много важно да съм запознат с тях! В общия случай настаняването включва няколко стъпки:

Обикновено студентите се настаняват на случаен принцип по двама/трима в стая, като настанените са от един и същи пол. Възможно е още при кандидатстването (ако правилата на университета, в който уча, го позволяват) да заявя желание да живея с конкретен човек – най-добрия ми приятел например. При възможност би следвало да бъдем настанени заедно.Има хипотези, в които мога да бъда настанен в самостоятелна стая. В такива стаи се настаняват:

Разбира се, с приключването на летния семестър студентският живот не спира и не оставам задължително на улицата. Мога да напусна стаята, но ако поискам, бих могъл да продължа да живея в нея и през лятото (докато си карам студентския стаж или практика например). В този случай ще заплащам по-висок наем (увеличението е размерът на държавната субсидия, която се поема от държавата през учебната година). Това обаче не означава, че автоматично оставам в общежитието и през новата учебна година. Нужно е отново да участвам в класиране.Ако искам да продължа да живея в стаята, в която съм живял досега, трябва да посоча това при подаването на документите за класиране (независимо дали съм обитавал стаята в периода между две учебни години, или не - бил съм на студентска бригада например).

Какви права имам?

Като наемател на общежитие имам определени права, а именно:

Важно! Това обаче трябва да става в определените с правилника за вътрешния ред часове. А ако приятелите ми искат да останат де пренощуват - трябва да следвам съответната процедура.

Какви задължения имам?

За да нямам проблеми по време на престоя си трябва да изпълнявам и задълженията си. Те включват:

Важно! Аз нося имуществена отговорност за пълния размер на причинените по моя вина щети на имуществото в общежитието и на прилежащата към него територия.

Наем - колко точно дължа?

Най-важното, което ме интересува обаче е колко ще плащам! Ако искам да живея в студентското общежитие трябва да заплатя месечни наеми (дължа заплащането им всеки месец на дата определена със заповед на Ректора), семестриални депозити (Внасям депозита в началото на всеки семестър. От сумата се покриват установени в срока за пребиваване в студентското общежитие щети. Разпореждането с депозитите и връщането им в края на учебната година се извършва от висшето училище, съгласувано със съответния домови съвет) и други плащания за консумативи - видът на плащанията за консумативи и начинът на тяхното формиране за студентските общежития се определят с правилниците на съответните университети, свързани с издръжката на общежитията. Ректорът на висшето училище, след съгласуване със студентски съвет определя със заповед размерите на месечните наеми, семестриалните депозити и другите плащания за консумативи в студентските общежития. Видът на плащанията за консумативи и начинът на тяхното формиране за студентските общежития се определят с правилниците на съответните университети.

А имам ли право да плащам по-малко?

По принцип има няколко начина да се намали цената на наема, която дължа. Първо, мога да получа държавна субсидия: Имам право за настаняване в общежития при субсидирани от държавата условия ако:

Мога да се ползвам от това право само за една образователно-квалификационна степен "бакалавър" и за една образователно-квалификационна степен "магистър" или за една образователна и научна степен "доктор".Второ, ако съм настанен в студентско общежитие и съм:

имам правото да заплащам през цялата година 30 на сто от размера на месечния наем, както и 30 на сто от дължимия семестриален депозит. Също, ако съм майка-студент не трябва да заплащам наем за детето ми, което не е навършилото пълнолетие.На последно място, ако съм отговорник на етажи в общежитията мога да бъда освободен от част от наема със заповед на Ректора. Ще мога да заплащам намален наем през цялата година, но не по-малко от 50 на сто от размера на месечния наем.

Не съм настанен в общежитие. Имам ли право на някаква помощ?

Подал съм документи, но въпреки това не съм настанен. В такъв случай ми се налага да излезна на квартира, което е и много по-скъпо. Имам право обаче да получа месечна парична помощ при ползване на свободно наета квартира, ако съм:

Размерът на месечната парична помощ се определя ежегодно с постановлението за изпълнението на закона за държавния бюджет за съответната година. Помощта се изплаща за срок до 10 месеца от учебната година. Правото е в съавторство с Виолета Атанасова и Юлия Гевренова.[toggles][toggle title="Източници"] Наредба за ползване на студентските общежития и столове чл. 5, ал.1, т.2 - за заповедите издавани от ректорите за месечните наемни ценичл. 4, ал. 7 - относно публикуването на информацията за наличните общежитиячл. 11, ал.4 - за възможността отговорниците на етожи да плащат по-нисък наемчл. 15, ал. 1 във вр. с чл. 17, ал. 1 - относно класирането на желаещите да живеят в общежитиечл. 15, ал. 2 - относно настаняване на лица без класиранечл. 16, ал. 1, ал. 2, ал. 3 - относно настаняване на лица в самостоятелна стаячл. 17, ал. 2 във вр. с чл. 3, ал. 1 - относно критериите за класиранечл. 17, ал. 4 - относно резултатите от класиранеточл. 17, ал. 5 - относно подаването на възражение до ректора относно класиранеточл.18, ал. 2 - относно ползването на стаята, в която настаненият е живял предходната годиначл.20 - за правата на настанения в общежитиеточл.21 - за задълженията на настанения в общежитиеточл.22 - за материалната отговорност на настанениячл.23-29 - за определяне на наемната цена Закон за висшето образованиечл. 9, ал. 3, т. 8 - основание за приемане на НПСОСЧл.91, ал.1, т.4 - относно предвиждането в Закона за държавния бюджет на социално-битови разходи, в това число и средства за студентски столове и общежития[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Елица

Колева

20.1.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си