Е-услуги на НАП със свободен достъп

Всеки от нас се е сблъсквал с държавната администрация. Дългите опашки, купищата неразбираеми документи, понякога недотам любезните служители - познато, нали? И всичко това, само защото ми е нужна някаква малка справка или пък друг документ. В подобни случаи мога да се възползвам от някоя от електронните услуги, предоставяни от Националната агенция за приходите. На този етап те са ограничен брой. За някои от тях са необходими електронен подпис или персонален индентификационен код, но има и такива, които са със свободен достъп.

Справка за здравноосигурителен статус

Здравноосигурителния си статус (т.е. дали съм с прекъснати или с непрекъснати здравноосигурителни права) мога да проверя в портала на НАП за е-услуги със свободен достъп. За целта е нужно само да въведа:

Здравноосигурителен калкулатор

С помощта на тази е-услуга мога да разбера размера на вноските за здравно осигуряване, които дължа. Необходимо е да посоча периода от време, за който искам да ми бъдат изчислени вноските (калкулаторът изчислява вноски за периода от 1 януари 2000 г. до настоящия момент). Трябва също така да отбележа:

Трябва да посоча и на каква база да ми бъдат изчислени осигурителните вноски - минималния осигурителен доход или други (вече внесени) осигурителни вноски.Мога да проверя и размера на дължимите вноски на неосигурен член от семейството, но само за периода от 1 януари 2000г. до 31 декември 2002г.Мога, също така, да избера и дата на олихвяване (към която да се изчислят и натрупаните върху невнесените ми вноски лихви) - до два дни след деня, в който правя справката.

Справка за регистрираните по ЗДДС

Справка за лица, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и лица, получили разрешение за прилагане на режим за касова отчетност на ДДС (Този данък е косвен, включен е в цената на стоката или услугата и се дължи от лицата, крайни потребители на тази стока или услуга. ) могат да направят всички граждани и юридически лица, като справката може да се извърши по отношение на:

Справка мога да направя тук.

Плащане на данъци, осигурителни вноски и публични задължения по интернет

Това е още една електронна услуга, която ми спестява много време и нерви. От нея мога да се възползвам тук. Чрез услугата мога да правя плащания на данъци, осигурителни вноски и публични задължения, принудително събирани от НАП. За да се възползвам от услугата трябва:

Внимание! При извършване на превод с банкова карта към банкови сметки на НАП за плащане на данъци, осигурителни вноски и публични задължения, през електронната платежна система, посочена от НАП, се начисляват такси.

Справка в Регистъра на обезпеченията, предоставени от лица, извършващи сделки с течни горива

Когато за съответния данъчен период данъчно задълженото лице извършва търговия с течно горива, в определени хипотези то е длъжно да предостави обезпечение пред компетентната Териториална дирекция на НАП. Това обезпечение може да е в пари, държавни ценни книжа или пък банкова гаранция. Справка за лицето, предоставило обезпечение, размера на обезпечението, срока му на действие, датата на вписване и датата на заличаване мога да направя тук.

Изтегляне на данъчно-осигурителни документи

От сайта на НАП свободно и безплатно мога да изтегля редица декларации, образци и други документи, свързани с:

Това създава изключително удобство за мен. Освен това на сайта са поместени редица нормативни актове, с които мога да се запозная.NB! Ако се нуждая от помощ при използване на някоя електронна услуга, мога да потърся съдействие тук:

Правото е в съавторство с Виолета Атанасова.[toggles][toggle title="Източници"]

чл. 3, ЗРБ - относно обхвата на регистър БУЛСТАТ.

чл. 40,ал. 1, т. 2, ЗЗО - относно внасянето на здравноосигурителните вноски;чл. 40,ал. 5, ЗЗО - относно лицата, които не подлежат на осигуряване.

чл.4, КСО - относно осигурените лица.

чл. 74, ЗДДС - относно правото на приспадане на данъчен кредит;чл. 96, ЗДДС - относно задължителната регистрация;чл. 97, ЗДДС - относно задължителната регистрация;чл. 100, ал.1, ЗДДС- относно регистрацията по избор;чл. 151а, ЗДДС - относно специален режим за касова отчетност на данък върху добавената стойност.чл. 176 в, ал. 1 във връзка с ал. 10 - относно справката в Регистъра на обезпеченията, предоставени от лица, осъществяващи сделки с течни горива.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Елица

Колева

20.1.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си