ГФО на Сдружение или Фондация (НПО / ЮЛНЦ)

Изминалата година беше ключова за мен. С приятели най-сетне успяхме да обединим усилията и опита си и да учредим сдружение, чиято цел е подпомагане на млади хора в различни професионални области да развият уменията си. Справяме се добре, но неизменна част от дейността е и воденето на счетоводство. Трудна работа, особено изготвянето и публикуването на годишен финансов отчет (ГФО) за сдружение / фондация (НПО). Времето върви и сроковете текат.По-долу е разписана процедурата. Още полезни ресурси:

Всяка една ли неправителствена организация (НПО) трябва да публикува ГФО?

Отговорът е ДА! Съгласно закона всяко юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ), независимо дали е сдружение или фондация и независимо дали осъществява дейност в обществена или частна полза, трябва да изготви и публикува свой ГФО. Информацията, съдържаща се в отчета, е изцяло публична и достъпът до нея е свободен.

Кой и как изготвя ГФО?

ГФО се изготвя на база на извършваната дейност за период от една финансова година, като тя съвпада с календарната от 01 януари до 31 декември. Точно както в моя случай, тъй като с приятелите решихме “Нова година, нов късмет!” и учредихме сдружението в началото на януари. Ако обаче НПО е учредена на 1 юни например, това не я освобождава от изготвянето на отчет. В този случай трябва да се изготви финансов отчет, които обхваща периода до 31 декември.Колкото и да ми се иска да спестя пари, не мога да си правя всичко сам, ГФО трябва да бъде изготвен от счетоводител или счетоводно предприятие. А и крайно време е да наема счетоводител, който да се занимава със счетоводството. Писна ми да се мъча с това.ГФО се състои от следните части: счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите и приложение.Важно! ГФО на НПО в обществена полза подлежи на независим финансов одит, когато е налично поне едно от посочените обстоятелства:

Независимият одит се извършва от регистрирани одитори, които преценяват съответствието на ГФО с докладваната за периода дейност.Важно! Не съм задължен да подам ГФО на моята неправителствена организация, ако тя не е осъществявала дейност през отчетния период. Това обстоятелство декларирам до 31 март на следващата година, като подам декларация в регистъра на ЮЛНЦ. За това вписване не дължа такса!

Обявяване на ГФО

Обявяване на ГФО

Къде трябва да се обяви финансовият отчет зависи от вида на сдружението/фондацията.ЮЛНЦ в обществена ползаВажно! От 1 януари 2018 г. влиза в сила промяна, според която годишният доклад за дейността и финансовият отчет на ЮЛНЦ за осъществяване на общественополезна дейност следва да се заявят за обявяване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, до 30 юни на годината, следваща годината, за която се отнасят.

Това те могат да направят на хартиен носител или по електронен път с електронен подпис като използват сайта на Регистъра на ЮЛНЦ. Услугата е платена. Хубаво е да знам, че ако подам заявлението онлайн държавната ми такса ще е наполовина. Заявеният за вписване и предоставен ГФО се публикува в срок до 30 юни.ЮЛНЦ в частна ползаНПО в частна полза публикуват своят ГФО отново в срок до 30 юни чрез икономическо издание или чрез специализиран икономически сайт в интернет. Таксата, която се заплаща, се определя от всяко издание, тоест няма фиксирана такава.

Трябва да знам още, че …

Забравих да подам ГФО, а трябваше. Ами сега?

Ако НПО не състави ГФО в срок, ще ни бъде наложено административно наказание в размер от 500 до 3000 лв.Актуализира: Милена Горанова[toggles][toggle title=Източници]Закон за счетоводството (ЗСч):чл. 17 и сл. - относно съставните части на ГФО;чл. 29 и сл. - относно изготвянето на ГФО;чл. 38, ал. 1 - относно публичността та ГФО;чл. 37- относно независимия финансов одит на ГФО на ЮЛНЦ в обществена полза;чл. 38, ал. 1, т. 2 - относно публикуването на ГФО на ЮЛНЦ в обществена полза;чл. 38, ал. 1, т. 3 - относно публикуването на ГФО на ЮЛНЦ в частна полза;чл. 38, ал. 7 и 8 - относно изискванията при публикуване;чл. 38, ал. 9 - относно случаите на неподаване на ГФО;чл. 72 - относно санкцията при несъставяне на ГФО.Закон за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ):чл. 1 и 2 - относно видовете ЮЛНЦ;чл. 3 - относно осъществяването на стопанска дейност от ЮЛНЦ;чл. 39 - относно независимия финансов одит на ЮЛНЦ в обществена полза;чл. 40, ал. 2 - относно съдържанието на годишния доклад на ЮЛНЦ в обществена полза;чл. 40, ал. 3 - относно срока за подаване на годишния доклад и финансовия отчет на ЮЛНЦ в обществена полза.Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията:чл. 16б - относно размера на държавните такси за обявяване на актове.[/toggle][/toggles]

Автор и дата на последна актуализация на текста спрямо законодателството:

Пенка

Попова

14.9.2018

Избрани от редакцията

Най-новите статии

Още от близо 1000 статии

Потърси правата си